Incidentul de la bordul submarinului din clasa Vanguard, care transportă rachetele nucleare Trident ale Marii Britanii, a avut loc în urmă cu mai bine de un an, în timp ce acesta se pregătea să iasă în patrulare.
O sursă din domeniul apărării a declarat, pentru postul britanic de televiziune, că „a existat o problemă, care a fost îngrijorătoare”, dar că aceasta a fost detectată de „sistem”.
Marina Regală a desfășurat o anchetă cu privire la acest incident, a precizat sursa, care nu a dezvăluit numele submarinului și nici nu a dat alte detalii.
În timpul incidentului, indicatorul principal de adâncime al submarinului a cedat în timp ce vasul se scufunda, a confirmat o sursă din domeniul apărării, dar indicatorul secundar de adâncime a continuat să funcționeze.
Submarinele trebuie să fie suficient de puternice pentru a rezista presiunilor enorme exercitate de ocean atunci când se scufundă. Sistemele de redundanță sunt încorporate în submarinele cu armament nuclear pentru a preveni escaladarea problemelor.
Detaliile incidentului au fost raportate pentru prima dată de tabloidul britanic The Sun, care a scris că inginerii de la bord au alertat echipajul cu privire la defecțiune în timp ce submarinul se scufunda.
Ziarul a precizat că submarinul se afla încă în limitele sale de funcționare în condiții de siguranță, dar se scufunda spre „adâncimea de strivire” înainte ca alarmele să fie declanșate.
Ministerul Apărării (MoD) nu comentează, în mod normal, operațiunile submarinelor britanice.
Marina Regală a transmis că submarinele sale continuă să își îndeplinească angajamentele și că, deși nu comentează operațiunile, siguranța personalului rămâne întotdeauna prioritară.
Submarinele din clasa Vanguard au baza la Faslane, în Scoția, și, potrivit Marinei Regale, au în mod normal un echipaj de 132 de ofițeri și oameni la bord.
În luna ianuarie a acestui an, inspectorii britanici au găsit un „defect” la HMS Vanguard, nava principală a celor patru submarine din clasa Vanguard, în timp ce aceasta era supusă unor lucrări de întreținere.
Defectul, provenit din „lucrări efectuate în trecut”, a fost „raportat și remediat cu promptitudine”, a precizat la acel moment Ministerul Apărării de la Londra.
În luna mai, nava a părăsit în cele din urmă șantierul naval Devonport, unde a fost supusă unei reparații de șapte ani și jumătate.
Foto: Profimedia Images