Potrivit Defense News, reprezentanții Forțelor Aeriene americane în Europa au refuzat să comenteze dacă există planuri concrete pentru operarea de drone MQ-9 la Câmpia Turzii în viitorul apropiat.
Un document al Forțelor Aeriene ale SUA în Europa arată că printre proiectele de construcții listate apare și un nou hangar, construit aici între octombrie 2017 și mai 2018. Acesta va putea găzdui drone cu rază lungă de acțiune – probabil MQ-9 – și va îndeplini toate ”cerințele de securitate” necesare pentru operațiuni cu aeronave fără pilot.
Generalul Roy Augustin, directorul pentru logistică și inginerie al Forțelor Aeriene ale SUA în Europa, a confirmat că hangarul ”ar putea să deservească cu siguranță un MQ-9”, însă ar putea fi folosit și pentru avioane cu pilot, cum ar fi F-15 și A-10, care au fost temporar trimise în România în ultimii ani.
SUA au indicat clar că sunt interesate să-și intensifice operațiunile de colectare de informații, supraveghere și recunoaștere în estul continentului.
În luna mai, forțele aeriene americane au început să opereze drone MQ-9 de la baza Miroslawiec din Polonia, precizând că doar dronele nu sunt echipate cu armament și desfășoară doar operațiuni de colectare de informații, supraveghere și recunoaștere (ISR).
Un operator de MQ-9 a declarat pentru publicația Air Force Times că este puțin probabil ca aceste drone să efectueze zboruri deasupra unor zone de război, precum Ucraina, din cauza riscului escaladării conflictului.
Totodată, Jim Townsend – fost asistent adjunct al secretarului Apărării pentru Europa și NATO, actualmente membru al Center for a New American Security – a spus că cel mai probabil SUA ar putea folosi drone MQ-9 staționate în România pentru a monitoriza Marea Neagră, cu scopul obținerii unei imagini mai clare privind activitățile ruse în această regiune.
CITEȘTE ȘI: EXCLUSIV / Primele imagini video de la nunta lui Dragnea Jr.! Dansul mirilor pe muzica lui Marcel Pavel
FOTO: EPA