Un nou studiu a descoperit că nivelurile de vitamina D sunt “puternic scăzute” în populațiile îmbătrânite, în special în Spania, Italia și Elveția.

Aceste țări au înregistrat, de asemenea, cele mai mari rate de deces cauzate de COVID-19, motiv pentru care autorii recomandă “suplimentarea cu vitamina D pentru a proteja împotriva infecției cu SARS-CoV-2”.

Care este legătura dintre vitamina D și morbiditatea COVID-19

Cercetătorii de la Queen Elizabeth Hospital Trust Trust și Universitatea din East Anglia, conduși de cercetătorul român Petre Cristian Ilie, au analizat nivelurile mediane de vitamina D pentru 20 de țări europene, precum și date referitoare la rata mortalității cauzate de COVID-19.

Vitamina D este o vitamină solubilă în grăsimi, prezentă în mod natural în foarte puține alimente și disponibilă ca supliment alimentar. De asemenea, este produs endogen atunci când razele ultraviolete din lumina soarelui lovesc pielea și declanșează sinteza de vitamina D.

O metaanaliză din 2017 a 25 de studii randomizate controlate care au implicat peste 11.000 de participanți a confirmat că suplimentarea cu vitamina D poate elimina infecțiile respiratorii acute.

Este foarte probabil ca vitamina D să joace un rol protector și în infecțiile cu SARS-CoV-2.

Majoritatea oamenilor înțeleg că vitamina D este esențială pentru sănătatea oaselor și a mușchilor. Analiza noastră a constatat, de asemenea, că ajută organismul să lupte împotriva infecțiilor respiratorii acute, care este responsabil pentru milioane de decese la nivel global în fiecare an.

Carlos Camargo, Departamentul de Medicină de Urgență de la Spitalul General din Massachusetts (MGH) și autorul principal al studiului din 2017:

În noul studiu, nivelul mediu de vitamina D a fost de aproximativ 56 nmol/L. Nivelurile de vitamina D au fost corelate cu numărul de cazuri de COVID-19 la un milion de locuitori într-o populație, precum și cu numărul de decese cauzate de COVID-19 la un milion de oameni.

Valorile medii pentru vitamina D la populația vârstnică din Spania, Italia și în țările nordice au fost 26 nmol / L, 28 nmol / L și, respectiv, 45 nmol / L.  Orice analiză de sânge sub 30 nmol / L este clasificat ca o deficiență severă în vitamina D.

Cel mai vulnerabil grup de populație pentru COVID-19 este şi cel care are cel mai mare deficit de vitamina D

În centrele de îngrijire pentru bătrâni din Elveția, nivelul mediu de vitamina D este de 23 nmol/L. Elveția a înregistrat 29.407 de cazuri confirmate de COVID-19 și 1.408 de decese. Aproape jumătate dintre cei care au murit în cantonul Ticino erau rezidenți în centrele de îngrijire pentru bătrâni și cei cu dizabilități, a arătat un raport recent.

“În concluzie, am găsit asocieri semnificative între nivelurile de vitamina D și numărul de cazuri COVID-19 și în special mortalitatea cauzată de aceasta infecție. Cel mai vulnerabil grup de populație pentru COVID-19 este şi cel care are cel mai mare deficit de vitamina D”, scriu autorii noului studiu.

Se știe că vitamina D oferă protecție împotriva infecțiilor respiratorii acute și s-a dovedit a fi un supliment sigur. Credem că putem sfătui suplimentarea cu vitamina D pentru a vă proteja împotriva infecției cu COVID-19.

Concluzie din studiul nou, deocamdată este publicat pe un server preprint:

Acesta este doar cel mai recent studiu dintr-un șir de studii care au identificat deficiența de vitamina D ca factor de risc COVID-19. O analiză realizată de cercetătorii din Filipine a pacienților cu COVID-19 din trei spitale din țările Asiei de Sud-Est a constatat că cazurile critice au fost de 19 ori mai întâlnite la cei cu deficiență de vitamina D.

“O creștere a nivelului seric de vitamina D în organism ar putea îmbunătăți rezultatele clinice sau reduce efectele cele mai grave (severe până la cele critice). Pe de altă parte, o scădere a nivelului seric (OH) D în organism ar putea agrava rezultatele clinice ale pacienților cu COVID-2019. În acest caz, suplimentarea cu vitamina D poate juca un rol important în creșterea 1,25-dihidroxivitamina D [1,25 (OH) 2D], forma biologică activă a Vitaminei D în sânge” – au scris autorii din Filipine.

Vezi lista cu alimente bogate in vitamina D!

Suplimentarea cu vitamina D pentru a ne proteja de coronavirusuri

Majoritatea adulților au nevoie de aproximativ 600 UI (unități internaționale) de vitamina D pe zi, în timp ce persoanelor în vârstă (peste 70 de ani) li se recomandă să consume 800 UI pe zi. Activitatea biologică a 40 UI este echivalentă cu 1 microgram de vitamina D.

Obținem vitamina D nu numai din ceea ce mâncăm, ci și prin propriul nostru corp atunci când suntem în contact cu lumina solară. O dietă bună bogată în vitamina D poate include lapte și alte produse lactate, suc de portocale, cereale, precum și sardine și alte produse din pește care conțin un nivel ridicat de vitamina D.

Deoarece majoritatea țărilor sunt acum în carantină, expunerea la soare este minimizată, motiv pentru care oamenii de toate vârstele ar trebui să suplimenteze cu vitamina D, dar în special vârstnicii.

LIBERTATEA PUBLICĂ ARTICOLE DE ȘTIINȚĂ. În plină criză provocată de pandemia de coronavirus, mai mult ca oricând cititorii au nevoie de informație științifică de calitate, prezentată limpede. Libertatea a deschis o serie de colaborări cu jurnaliștii români de la publicația ZME Science, o platformă independentă de jurnalism de știință, alcătuită din experți care, în mod obișnuit, relatează pentru publicul avizat din străinătate. Ei scriu, în fiecare zi, mai multe articole în Libertatea, bazate pe cele mai recente date și studii despre epidemie.  

 
 

Urmărește-ne pe Google News