În noaptea dinspre 23 spre 24 ianuarie 2018, Teodora Mocanu, din Ialomița, se stingea la Clinica Isis din Constanța, imediat după ce năștea un copil perfect sănătos, al doilea ei băiat.
Femeia a intrat în stop cardio-respirator, a fost resuscitată, apoi transferată la Spitalul Județean din Constanța, unde a fost operată de urgență. A murit în jurul orei 11 dimineața. Parchetul s-a sesizat, iar de-atunci s-au constatat mai multe nereguli, pe care Libertatea le-a prezentat la sfârșitul anului trecut.
Acum, la 4 ani distanță, Colegiul Medicilor din România a decis să anuleze, în parte, ce decisese Comisia de Disciplină a Colegiului Medicilor Constanța și să sancționeze doi medici.
- Dr. Ioana Buda a fost sancționată cu vot de blam; Votul de blam este a treia cea mai drastică sancțiune aplicată de Colegiul Medicilor, după mustrare și avertisment. Prin vot de blam, membrii comisiei își exprimă dezaprobarea față de acțiunile acelui medic.
- Dr. Bogdan Ciornei a fost sancționat cu mustrare și urmarea unor cursuri de perfecționare cu tema „urgențe obstetricale”
„Cele două sancțiuni pot părea simbolice pentru public, însă ele pot clarifica situația în justiție, deoarece sunt recunoscute niște greșeli ale acelor medici”, spune un medic consultat de Libertatea.
Colegiul Medicilor: „Succesiune de decizii și factori ce țin de necunoașterea situației medicale”
În decizia finală a Colegiului Medicilor din România, comisia de specialitate obstetrică-ginecologie din cadrul CMR vine cu unele concluzii dure, care dau dreptate familiei Teodorei Mocanu.
„Evoluția tragică a nașterii dnei Mocanu s-a datorat unei succesiuni de decizii și factori ce țin de necunoașterea situației medicale corecte a gravidei și de dotarea și capacitatea precară a maternității private de a asigura urgența ce a survenit consecutiv acestei particularități de aderență a placentei”, încep concluziile specialiștilor.
Ei sunt de părere că, în cazul de față, „medicul curant nu a luat în considerare că ar putea fi în fața unei placente cu aderență crescută” și explică ce ar fi trebuit făcut în cazul mămicii care a decedat.
„Într-o maternitate pregătită, medicul ar fi putut intra imediat în sală, ar fi efectuat histerectomia și reface ruptura vezicii urinare, eventual solicitând ajutor chirurgical de la medicii seniori, de acasă, care ar fi putut ajunge între timp. Decizia de a muta pacienta (…) deja resuscitată cardio-respirator și hemoglobina 2,2g% în Spitalul Județean unde ajunge după 48 min. (!) este nefastă”.
Semnul exclamării aparține medicilor.
Ce le impută CMR celor doi medici în parte și spitalului
Colegiul Medicilor a identificat problemele fiecărui medic în parte. Astfel, în cazul Ioanei Buda, printre altele:
- „A ignorat informațiile medicale notate în ecografiile efectuate într-un Departament de Medicină Materno-Fetală, expunând astfel pacienta unui risc extrem de ridicat de complicații, mai ales complicații hemoragice”;
- „Consemnările din foaia de observație sunt deficitare”;
- „Consemnarea evoluțiilor stării clinice a pacientei nu conține date și elemente importante în ceea ce privește parametrii biologici și starea clinică a acesteia. Nu sunt consemnate valori ale parametrilor vitali (tensiune arterială, puls, saturație de oxigen, respirații)”;
- „Anunțarea medicului anestezist a fost făcută tardiv, în fapt după începerea hemoragiei”;
- „Numeroase abateri de la ghidurile naționale de bună practică în vigoare”.
Despre Bogdan Ciornei, celălalt medic prezent la naștere, CMR afirmă că „nu a indicat sau folosit mijloace medicamentoase pentru delivrență”.
Specialiștii se leagă și de spital, numindu-l o „locație care nu corespunde standardelor recomandate, fără asigurarea condițiilor minimale de siguranță a pacientului”.
Responsabilitatea celor doi medici este cu atât mai mare cu cât își desfășoară activitatea într-o unitate sanitară cu deficiență majore în acordarea asistenței medicale de urgență.
Extras din raportul Colegiului Medicilor din România:
Ce probleme a arătat medicul care nu fusese chemat la intervenție
Pe 5 decembrie 2019, medicul primar anestezie și terapie intensivă care a fost chemat de acasă pentru a interveni în cazul Teodorei Mocanu a povestit, în amănunt, toate problemele din acea seară.
Medicul ATI a descris, în fața oamenilor legii, cum a fost chemat de acasă abia după ce mămicii i s-a făcut rău.
Ce probleme a mai arătat medicul la Parchet:
- Stare foarte gravă, caz foarte complex, diagnostic incert;
- Rezerva de sânge, medicamente, cardiotonice, vasopresoare epuizate;
- Pregătire postoperatorie inexistentă;
- Lipsa unui laborator de sânge care să furnizeze rezultatul imediat;
- Pacientă neinvestigată complet, dacă există dovadă ecografică a inserției anterioare pe o cicatrice uterină preexistentă și existentă (ecografie RMN);
- Lipsa monitorizării pacientei pe parcursul travaliului prin analize de sânge;
- Lipsă ventilator mecanic specific terapiei ATI și a monitorului de funcții vitale avansate, la acel moment.
Expertiza patronului clinicii arăta că totul a fost în regulă
La expertiza INML trimisă la dosar, 70 de pagini, a fost atașat un referat al medicului constănțean Vlad Iustin Tica. Profesorul Tica este unul dintre cei mai apreciați medici constănțeni și șeful clinicii de Obstetrică-Ginecologie din cadrul Spitalului Județean. E vorba chiar de secția care a preluat-o pe Teodora Mocanu și a încercat să-i salveze viața.
Pe de altă parte, Tica era și unul dintre acționarii firmei Isis, intrat în firmă în anul 2008.
Concluziile sale erau blânde pentru clinică și complet diferite față de cele ale Colegiului Medicilor din România.
„Manevrele obstetricale efectuate pacientei Mocanu-Ramba Teodora la spitalul Isis au fost, în condițiile date, corect și în timp efectuate”, scria Tica în raport.
Întrebat de Libertatea de ce a atașat acel raport, fiind patron al clinicii, Tica a menționat că „am răspuns unei solicitări”.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro