„Am discutat în coaliţie, este vorba despre măsura prin care Guvernul trebuie să prezinte un plan până la 15 octombrie, la Comisie, astfel încât să rezulte măsurile pentru reducerea deficitului bugetar, fiind vorba de două opţiuni, o opţiune pe 4 ani şi o opţiune pe 7 ani”, a spus Nicolae Ciucă, la Parlament, potrivit news.ro.

Președintele Senatului a adăugat că ministerele trebuie să vină cu măsurile până la 1 septembrie: „În acest moment, la coaliţie s-a luat decizia ca Ministerul de Finanţe, împreună cu Ministerul Fondurilor Europene şi ceilalţi membri ai guvernului, să vină cu aceste măsuri până la 1 septembrie”.

Deficit actual de 3,4%, Guvernul și-a asumat 5%

România este în procedură de deficit excesiv din martie 2020 și a agreat împreună cu Comisia Europeană că va ajunge la sub 3% din PIB până în 2024. Acum, deficitul bugetar ar fi trebuit să fie de maximum 3% din PIB, dar, conform execuției bugetare, deficitul în primele cinci luni din 2024 este de 3,4%, adică cheltuielile au fost cu 60 de miliarde de lei mai mari decât veniturile.

Acest nivel are loc în contextul în care din septembrie urmează o nouă majorare a pensiilor, ceea ce va împovăra și mai mult bugetul de stat, iar în decembrie va fi cel mai mare deficit, prin acumularea facturilor pentru investițiile derulate de-a lungul anului.

Guvernul şi-a asumat la început de an un deficit de 5% din PIB, dar Comisia Europeană estimează că vom ajunge la 6,9% din PIB.

Ciolacu: Va urma o negociere cu Comisia Europeană

Premierul Marcel Ciolacu a spus pe 23 iulie că România va negocia cu noua Comisie Europeană un acord pe şapte ani pentru reintrarea în ţinta de deficit de 3%.

„Trebuie să ne hotărâm, vreţi să intrăm în logica în care, în două luni, dacă vreţi, eu opresc orice investiţie şi avem deficit 3%? Nu am o problemă. Cu toate cheltuielile care s-au mărit la salarii, şi ştiţi bine că cheltuielile la salarii s-au mărit anul trecut la învăţământ şi la sănătate, după o criză socială şi după cea mai mare grevă din sistemul de învăţământ”, a spus Ciolacu.

„Va fi o negociere la ECOFIN, din punctul meu de vedere, vom încerca să avem în şapte ani acordul de reintrare în… Repet, prefer să mă întrebaţi zilnic asupra deficitului şi să continui investiţiile. Eu investiţiile din România nu le opresc. Lăsaţi-ne să negociem cu Comisia. Lucrurile acestea nu se negociază public”, a adăugat șeful Executivului.

Urmărește-ne pe Google News