„Execuţia bugetului general consolidat în primele opt luni ale anului 2024 s-a încheiat cu un deficit de 80,87 miliarde lei, respectiv 4,57% din PIB faţă de deficitul de 42,19 miliarde lei, respectiv 2,63% din PIB aferent celor opt luni ale anului 2023”, conform anunțului făcut vineri, 27 septembrie, de ministerul condus de Marcel Boloș.

Concret, în primele opt luni din 2024, statul a încasat în total 375,76 miliarde de lei, ceea ce reprezintă o creștere de 13,7% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Această creștere a fost susținută de veniturile curente, adică de sumele încasate din taxe și contribuții precum contribuţii de asigurări, TVA, impozit pe salarii şi venit, impozit pe profit şi venituri nefiscale.

Boloș a spus că există riscul ca deficitul să depășească 8%

La briefingul de presă de după ședința Executivului de luni, 23 septembrie, ministrul de finanțe, Marcel Boloş, a avertizat că există riscul ca deficitul să ajungă la peste 8%.

„Există acest risc pe care îl avem din perspectiva veniturilor pe care le-am cuprins în buget pe componenta de degitalizare şi amnistie fiscală. Nu cred că putem garanta sută la sută că aceste venituri, în întregime, se vor încasa la buget”, a spus Boloș.

Ministrul a menționat că, dacă acest risc se va adeveri, ţinta Guvernului, de 6,9%, va fi afectată.

România are cel mai mare deficit din UE

România este în procedură de deficit excesiv din martie 2020 și a agreat împreună cu Comisia Europeană că va ajunge la sub 3% din PIB până în 2024.

Guvernul şi-a asumat la început de an un deficit de 5% din PIB, față de 6,6% cu cât s-a închis anul 2023, dar Comisia Europeană a estimat că vom ajunge la 6,9% din PIB.

Execuţia bugetară pe primele şase luni ale anului arată un deficit de 3,6% din PIB, cu aproape 1,3 puncte procentuale mai mare faţă de aceeaşi perioadă din 2023. În schimb, ministrul finanțelor, Marcel Boloș, a declarat pe 20 septembrie că deficitul bugetar este „în acord cu previziunea” făcută de Comisia Europeană.

Premierul Marcel Ciolacu a spus pe 23 iulie că România va negocia cu noua Comisie Europeană un acord pe şapte ani pentru reintrarea în ţinta de deficit de 3%.

Urmărește-ne pe Google News