În primele nouă luni deficitul era de 6,8 miliarde de lei, ceea ce înseamnă că în luna octombrie a existat un surplus de 200 de milioane de lei la buget.

Bugetul general consolidat include atât bugetul statului, cât și pe cele de pensii, șomaj și bugetele locale.

”Veniturile bugetului general consolidat, în sumă de 207,9 miliarde lei, reprezentând 24,7% din PIB, au fost cu 10,8% mai mari, în termeni nominali, faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent. (…) Cheltuielile bugetului general consolidat, în sumă de 214,5 miliarde lei, au crescut în termeni nominali cu 13,6% faţă de primele zece luni ale anului trecut”, arată Ministerul Finanțelor.

Au crescut încasările din contribuții, au scăzut cele din accize

Pe categorii de venituri, creşteri importante au fost înregistrate în primele zece luni la încasările din contribuţiile sociale (+16,4%), din impozitul pe salarii şi venit (+9,1%) şi din veniturile nefiscale (+17,3%). De asemenea, încasările din taxe de proprietate au scăzut cu 11,7%, din cauza eliminării taxei pe stâlp de 1% din valoarea activelor, aceasta fiind eliminată la începutul acestui an.

Încasările din TVA au crescut în primele zece luni cu 0,5% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. În privința TVA, Guvernul a adoptat recent plata defalcată a TVA, măsură contestată de mediul de afaceri. Fiecare firmă este obligată să dețină cont separat de la 1 ianuarie. Proiectul se află acum în Parlament, unde este modificat astfel încât doar firmele în insolvență sau rău-platnice vor fi afectate de măsură.

În schimb, banii adunați din accize sunt cu 3% mai puțin față de aceeași perioadă a anului trecut, după ce de la 1 ianuarie a fost eliminată supraacciza de 7 eurocenți pe litru. Aceasta a fost reintrodusă de Guvernul Tudose începând cu data de 15 septembrie, măsură care a dus ulterior la creșterea prețului la carburanți.

Sumele primite de la Uniunea Europeană au fost de 12,3 miliarde de lei.

Au crescut salariile și au scăzut investițiile

În fine, cheltuielile au crescut cu 21,2%, ca urmare a majorărilor salariale. Cheltuielile cu bunuri și servicii au urcat cu 4,2%, subvențiile cu 3,8%, iar cheltuielile cu asistența socială cu 12,5%.

Pe de altă parte, investițiile s-au situat la 14,7 miliarde de lei, în scădere cu 24% față de primele 10 luni din 2016.

Guvernul prognozează un deficit bugetar puțin sub limita de 3% din PIB, prevăzută în tratatele europene.

Autoritățile au decis deja trecerea contribuțiilor sociale de la angajator la angajat, măsură contestată de către sindicate, care se tem că va duce la scăderea salariilor în mediul privat. Angajatorii trebuie să majoreze salariile brute cu 22% pentru ca oamenii să nu piardă nimic la leafă.

 
 

Urmărește-ne pe Google News