„Execuția bugetului general consolidat în primele nouă luni ale anului 2024 s-a încheiat cu un deficit de 96,24 miliarde lei, respectiv 5,44% din PIB, față de deficitul de 56,46 miliarde lei, respectiv 3,52% din PIB, aferent celor nouă luni ale anului 2023”, se arată în documentul de la Finanțe.

Venituri și cheltuieli

Veniturile totale au ajuns la 415,98 miliarde lei în primele nouă luni ale anului 2024, în creștere cu 13% față de anul precedent. Creșterea a fost susținută de încasările din contribuțiile de asigurări, TVA, impozit pe salarii și venit, impozit pe profit, accize și venituri nefiscale.

În același timp, cheltuielile bugetului general consolidat au fost de 512,22 miliarde lei, în creștere cu 20,7% în termeni nominali comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent.

Exprimate ca procent din PIB, cheltuielile au crescut de la 26,5% din PIB la 29% din PIB în primele nouă luni ale anului 2024, precizează sursa citată.

Rectificarea bugetară și estimările Consiliului Fiscal

La rectificarea bugetară adoptată de Guvern, deficitul pentru anul în curs a fost revizuit în creștere de la 5% din PIB la 6,94% din PIB. Consiliul Fiscal estimează că deficitul pe cash se va apropia de 8% din PIB în 2024.

Conform datelor Ministerului Finanțelor, încasările din impozitul pe salarii și venit au totalizat 36,50 miliarde de lei, în creștere cu 22%.

Veniturile din impozitul pe salarii au crescut cu 20,5%, peste evoluția fondului de salarii din economie (17,3%).

Această evoluție a fost influențată de modificarea reglementărilor privind facilitățile fiscale pentru salariații din sectorul construcții, agricol, industria alimentară și IT, și de majorarea salariului minim brut pe țară.

Încasări și contribuții

Încasările din impozitul pe veniturile din pensii au crescut cu 58,5%, iar cele aferente declarației unice cu 11,1%. Dinamica încasărilor din impozitul pe dividende s-a ameliorat, deși rămâne negativă (-0,6%).

Contribuțiile de asigurări au înregistrat 140,10 miliarde de lei, în creștere cu 20%, influențate de modificările reglementărilor fiscale și majorarea salariului minim brut pe țară.

Evoluția acestor încasări a fost influențată negativ de restituirea sumelor reținute cu titlul de CASS din veniturile din pensii.

Încasările din impozitul pe profit au însumat 24,58 miliarde de lei, în creștere cu 20,5%, susținute de avansul veniturilor din impozitul pe profit și impozitul minim pe cifra de afaceri. Evoluția acestei categorii de încasări a fost influențată negativ de redirecționarea sumei pentru sponsorizări și acte de mecenat.

Încasările nete din TVA au fost de 88,01 miliarde de lei, în creștere cu 17,2%. Valoarea restituirilor de TVA a crescut cu 0,8% față de anul trecut. Evoluția încasărilor din TVA a fost susținută de modificările fiscale aduse prin Legea nr. 296/2023.

Veniturile din accize au însumat 31,99 miliarde de lei, în creștere cu 17,1%, susținute de creșterea încasărilor din accizele pentru produsele energetice și tutun. Veniturile nefiscale au ajuns la 38,45 miliarde de lei, în creștere cu 18,7%.

Urmărește-ne pe Google News