„Rar se intampla sa inghitim probele de vin”

Practic, in maximum doua minute, Liviu Grigorica reuseste sa-si dea seama daca vinul pe care il are in pahar este un vin de nota zece sau nu. Pentru a reusi asemenea performanta el are nevoie insa de mai multe ustensile.
in primul rand de pe masa unui degustator nu trebuie sa lipseasca feliile de mar, cubuletele de cascaval si un pahar cu apa plata, toate acestea constituind „elemente de neutralizare”. Acestea au si ele o taina stiuta de degustatori. Cascavalul nu trebuie sa fie insa afumat, iar marul nu trebuie sa fie aromat, pentru a nu influenta in nici un fel gustul „arbitrului”. Pentru ca o proba de vin sa poata sa fie analizata cat mai bine, expertul trebuie sa nu aiba nici un altfel de gust in gura, iar cele trei elemente il ajuta in acest sens. Dupa ce s-a facut „neutralizarea”, incepe, practic, arta… Dintr-o privire degustatorul iti spune totul despre limpezimea si culoarea unui vin. Apoi urmeaza proba de gust.
„Desi lumea crede ca la un concurs de vinuri noi venim si ne imbatam zdravan, pot sa va spun ca nu e asa. Rar se intampla sa inghit o proba de vin. De obicei scuipam vinurile intr-o galetusa si imediat ne clatim cu apa plata pentru a nu se pastra gustul”, mai spune Grigorica.

 
 

Urmărește-ne pe Google News