Coreea de sud susține că nu a primit niciodată o asemenea delegație de la Phenian. Acesta este cel de-al treilea summit inter-coreean, dar de această dată întâlnirea celor două țări vine înaintea summitului dintre SUA și Coreea de nord, în cadrul căruia Donald Trump se va întâlni cu Kim Jong-un.
Așadar, cine face parte din delegația Coreei de Nord?
În primul rând, sora sa îi este alături. Kim Yo-jong este una dintre cele mai de încredere persoane din anturajul lui Kim Jong-un, ea fiind ambasador al țării sale în timpul recentelor Jocuri Olimpice din Sud. Se crede că sora liderului de la Phenian este prima membră a dinastiei Kim care a vizitat Coreea de Sud de când a început războiul în 1953.
Ea rămâne pe lista sancțiunilor impuse de SUA, după mai multe abuzuri ale dreptului omului în Coreea de Nord, dar în ciuda acestui lucru, tânăra s-a întâlnit cu președintele de la Seul și alți oficiali ai țării vecine.
(FOTO: EPA)
Un alt membru al delegației nord-coreene este desigur, Kim Yong-nam (în vârstă de 90 de ani). Loialitatea sa față de conducerea țării nu a fost niciodată pusă la îndoială și a călătorit deseori în afara granițelor pentru a-și reprezenta țara. Kim Yong-nam este președintele prezidiului Adunării Supreme a Poporului din Coreea de Nord începând din 1998, scrie BBC.
(FOTO: EPA)
Choe Hwi, membru al delegației, este ministrul sportului din Coreea de Nord și este cunoscut pentru atitudininea sa relativ relaxată în aparițiile publice. El și-a petrecut majoritatea carierei în sectorul artei și se crede că a fost implicat în proiectul muzical Trupa Moranbog (un grup rock format numai din femei).
(FOTO: EPA)
”Negociatorul dur” Kim Yong-chol face și el parte din delegația Coreei de Nord. El este una dintre cele mai controversate persoane din anturajul lui Kim Jong-un și este un fost ofițel secret al armatei, care este acuzat că a inițiat atacuri asupra navei Cheonan și Insulei Yeonpyeong, în 2010.
Diplomatul Ri Su-yong va traversa și el granița împreună cu oficialii Coreei de Nord. El a fost coleg de școală cu Kim Jong-il, înainte să se comporte ca un gardian pentru copiii dictatorului. Sub aripa sa a crescut și actualul lider suprem, Kim Jong-un.
Ri a fost, în trecut, ministru de externe și acum este șeful Departamentului de Relații Internaționale, ceea ce îi dă voie să interacționeze des cu diplomați străini. La ONU, el este considerat un diplomat respectabil și o persoană cu care se poate discuta.
(FOTO: EPA)
Ri Myong-su face este parte a anturajului liderului suprem. El este Comandatul militar al personalului armatei, iar ceilalți predecesori ai săi au fost executați. Totodată, Ri Myong-su este un veteran de război din conflictul inter-coreean și un strategist militar.
El l-a educat în spirit militar pe Kim Jog-un, pregătindu-l pe acesta pentru conducerea statului. După moartea lui Kim Jong-il, a dispărut mai mulți ani de la conducerea statului, dar acum se află din nou în prim-plan.
Ministrul Apărării Pak Yong-sik se află de câțiva ani în preajma lui Kim Jong-un și îi este aproape în timpul discuțiilor cu partea sud-coreeană. El conduce ministerul Apărării din 2015 și se ocupă de interacțiunile cu armatele altor țări.
(FOTO: EPA)
De asemenea, Ri Yong-ho vine și el în Coreea de Sud, în calitatea de ministru de Externe. Un diplomat de carieră, Ri Yong-ho a deținut în trecut mai multe poziții de ambasador, inclusiv în Marea Britanie. A primit postul de ministru în 2016 și a dezvoltat o reputație de om sincer. În 2017, el a acuzat SUA că a ”declarat război” împotriva Coreei de Nord și l-a comparat pe Președintele Donald Trump cu un ”câine care latră”.
(FOTO: EPA)
Ri Son-gwon este ultimul de pe listă. El este șeful grupului care supraveghează relațiile cu Coreaa de Sud, ceea ce l-a făcut persoana care a pus Coreea de Nord pe lista țărilor care au participat la Jocurile Olimpice de Iarnă din 2018.
Până în 2016, el a fost colonel în armata Coreei de Nord și a emis avertizări asupra exercițiilor militare ale Coreei de Sud.
(FOTO: EPA)
Toți cei amintiți mai sus au trecut, alături de Kim Jong-un, granița în Coreea de Sud și s-au așezat la masa discuțiilor cu reprezentanții statului sud-coreean, inclusiv cu Moon Jae-In, președintele de la Seul.
EXCLUSIV | Povestea lui Gheorghe Greaca, fotbalistul poreclit ”Lăutarul”, care încă joacă la 60 de ani. Istorii de la Steaua, CS Târgoviște și Petrolul, cu Valentin Stănescu, Dobrin și strungul de aur!
FOTO: EPA