Autorităţile române şi italiene au convenit, în cea de a doua zi a vizitei în Italia a delegaţiei guvernamentale conduse de ministrul Andreea Păstîrnac, asupra unui plan concret de măsuri care include înfiinţarea imediată a unui centru de sprijin şi asistenţă pentru persoanele susceptibile traficului şi pentru victimele acestuia, dar şi operaţionalizarea unui număr de unităţi mobile care să ofere asistenţă în teren şi servicii de consiliere.

Andreea Păstîrnac, ministrul pentru românii de pretutindeni, alături de reprezentanţii Ministerului Afacerilor Interne şi Ministerului Afacerilor Externe, se află într-o misiune, în Ragusa (Italia), de evaluare a situaţiei românilor aflaţi la muncă în zonă.  Aceștia au avut întrevederi cu prefectul din Ragusa, Maria Cornela Librizzi, şi cu reprezentanţi ai autorităţilor locale din Ragusa, ai Ministerului de Interne, Gărzii Financiare, Carabinieri, autorităţilor de sănătate publică, lideri ai sindicatelor şi mediului asociativ românesc şi italian, activ în domeniul sprijinirii românilor aflaţi în situaţii de dificultate. De asemenea, a avut loc o întrevedere cu primarul oraşului Ragusa, domnul Federico Piccitto, şi cu membrii consiliului local.

Delegaţia de la Bucureşti s-a deplasat în zona de exploatări agricole, ferme şi sere, având discuţii la faţa locului cu muncitorii români.

Potrivit Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, autorităţile locale au semnalat numărul mare de muncitori români aflaţi în condiţii ilegale, de izolare, fără posibilităţii de comunicare, mulţi dintre aceştia aflându-se în condiţii dificile de lucru şi de locuit, fiind expuşi la diferite forme de exploatare şi abuz.

Conform administraţiei din regiunea Sicilia, deşi românii reprezintă o treime din numărul total al muncitorilor străini, aceştia se află într-o situaţie de vulnerabilitate semnificativă.

„În ceea ce priveşte iniţiativele şi proiectele menite să vină în sprijinul cetăţenilor români, atât partea italiană, cât şi partea română au convenit asupra unui plan concret de măsuri care să cuprindă, într-un registru de timp imediat, înfiinţarea unui centru de sprijin şi asistenţă pentru persoanele susceptibile traficului, cât şi pentru victimele acestuia, precum şi operaţionalizarea unui număr de unităţi mobile capabile să ofere asistenţă în teren, servicii de consiliere, informări adecvate fiecărui caz, precum şi asistenţă medicală”, se precizează în comunicat.

Partea italiană a reiterat faptul că din 2013 există un comitet mixt regional, omologat ca proiect pilot, care se adresează muncitorilor străini. „Pentru rezolvarea optimă a cazuisticii de risc, una dintre propuneri este dublarea capacităţii acestui proiect, prin crearea unui comitet mixt bilateral, în cadrul căruia să fie reprezentaţi specialişti români din ministerele competente”, mai transmite Ministerul pentru Românii de Pretutindeni.

Presa străină a relatat, recent, situația a 7.500 de femei, majoritatea românce, care trăiesc în condiții de sclavie în regiunea Ragusa, din Sicilia. Acestea sunt bătute și exploate sexual de angajatorii lor, arată o anchetă făcută de The Observer și citată de The Guardian.

 
 

Urmărește-ne pe Google News