Institutul Naval al SUA (USNI) a analizat imaginile din satelit ale bazei navale rusești din portul Sevastopol și a concluzionat că două țarcuri pentru delfini au fost mutate la această bază în februarie, la începutul invaziei Moscovei asupra Ucrainei.
Delfinii sunt capabili de multe misiuni militare nemaipomenite: își folosesc sonarul natural pentru a detecta vapoarele inamice, livrează echipament scufundătorilor și pot detecta minele subacvatice.
Baza navală de la Sevastopol este crucială pentru armata rusă, deoarece se află în vârful sudic al Crimeei, pe care Moscova a capturat-o în 2014. Conform analizei USNI, multe dintre navele rusești ancorate acolo sunt potențial vulnerabile la atacurile submarine.
„Trupe” de delfini și lei de mare, antrenați pentru război
În timpul Războiului Rece, atât SUA, cât și Uniunea Sovietică au dezvoltat utilizarea delfinilor ale căror capacități de ecolocație le pot permite să detecteze obiecte subacvatice precum minele.
Programul Sevastopol a fost reînviat în 2012 de marina ucraineană, dar mamiferele au căzut în mâinile Rusiei după invazia Crimeei din 2014. Ucraina a cerut fără succes returnarea animalelor.
Cum acționează
„Specialiştii noştri au dezvoltat noi dispozitive care transformă detectarea sonarului subacvatic de către delfini a ţintelor într-un semnal către monitorul operatorului. Marina ucraineană nu avea fonduri pentru astfel de know-how, iar unele proiecte au trebuit să fie eliminate”, a declarat o sursă pentru agenția de presă rusă RIA Novosti.
În 2016, marina rusă a anunțat intenția de a cumpăra încă cinci delfini, lansând un proces de licitație pentru un contract de 1,75 milioane de ruble – aproximativ 21.000 de dolari – pentru a livra delfini la baza de la Sevastopol până la sfârșitul verii. Nu este clar dacă acest contract a fost finalizat.
Imaginile din satelit din 2018 au arătat că Rusia a folosit și delfini la baza sa navală din Tartus, în timpul războiului din Siria.
Arsenal de luptă: balene, câini, lilieci
Delfinii de luptă, supranumiți „drone care înoată”, nu sunt singurele mamifere pe care armata rusă le-a antrenat. O balenă beluga a fost observată în largul coastelor Norvegiei în 2019. Se crede că a fost antrenată de marina rusă. Balena, observată de pescari, purta hamuri ciudate, care ar fi putut transporta camere subacvatice.
Potrivit Vice, câinii și liliecii au mai fost folosiți în lupte.
- Liliecii au fost folosiți și pentru transportarea de bombe de către Statele Unite pentru a ataca Japonia, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.
- De asemenea, sovieticii atașau bombe pe câini și-i trimiteau sub tancurile germane.
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina
Foto cu caracter ilustrativ: EPA