Pescarii de pe litoralul romanesc al Marii Negre au invatat sa “stea de vorba” cu delfinii. Ingrijorati de amploarea cazurilor in care mamiferele cad prada, accidental sau nu, plaselor de pescuit, membrii unei organizatii din Constanta i-a dotat pe pescari cu dispozitive speciale, ce pot emite semnale acustice pe o frecventa detectata doar de delfini. Prin intermediul acestor semnale, delfinilor le este transmis faptul ca se afla intr-o “zona rosie” pentru securitatea lor si ca ar fi bine sa se indeparteze.

“Cu cateva decenii in urma, numarul delfinilor din apele Marii Negre era cu mult mai mare decat cel de acum. In anii 40, spre exemplu, efectivele erau estimate la 1,5-2 milioane de exemplare. Din cauza pescuitului industrial al acestor specii dar si reducerii hranei, numarul lor a ajuns in anul 1980 la doar 50.000 de exemplare si, foarte probabil, in zilele noastre, numarul este cu mult mai mic. Dar, dupa cum reiese din observatiile efectuate in ultimii ani de catre specialisti, cauza principala a declinului populatiilor de delfini este considerata a fi capturarea lor accidentala in plasele de pescuit”, explica Steliana Zgura, coordonatoarea proiectului “Salvati Delfinii” si membra a organizatiei “Mare Nostrum”.

Capturile accidentale de delfini au loc in zona platformei continentale in toate tarile riverane Marii Negre, zona unde se practica mai intens pescuitul. Se stie ca activitatile de pescuit stationar (setcile, pentru pescuit calcan) si activ (traulere) atrag delfinii pentru hranire, dar, odata ajunsi in plasele pescarilor, ei nu mai reusesc sa se elibereze.

“Proiectul urmareste cresterea sprijinului comunitatilor de pescari in actiunile de conservare a arealului delfinilor din zona costiera romaneasca, actualizarea informatiilor cu privire la delfinii esuati pe plaje si cauzele acestor accidente, precum si informatii privind migratia delfinilor si posibilitatea de a efectuare de excursii pentru a privi si urmari delfinii in mediul lor natural”, mai spune Steliana Zgura.

Primul pas a fost deja facut, organizatia Mare Nostrum a montat in plasele stationare de pescuit 10 dispozitive hidroacustice  de indepartare a delfinilor. Actiunea beneficiaza de consultanta stiintifica din partea specialistilor de la Institutul National de Cercetare-Dezvoltare Marina “Grigore Antipa”, din Constanta.

“Rolul acestor dispozitive e de a tine la distanta delfinii de plasele de pescuit, avand capacitatea de a emite semnale ultrasonice in frecventa 5-160 kHz, in spectrul de lungimi de unda percepute doar de catre delfini”, explica Steliana Zgura.

Deocamdata, proiectul a fost imbratisat doar de doua unitati pescaresti, una din Tuzla si una din Mangalia, dar se spera ca, pe viitor, cat mai multi pescari vor adera la masurile de protectie a populatiilor de delfini din Marea Neagra.

 
 

Urmărește-ne pe Google News