„Îmi amintesc cum în perioada liceului, o parte din profesorii de muzică le spuneau elevelor cum: «Vai, măi, ți-au crescut sânii față de luna trecută». Și le pipăiau efectiv pe sâni. Asta se întâmpla la liceu, la «Lipatti». Acest gen de abuzuri există și au existat dintotdeauna. Că alegi să crezi, să înțelegi sau nu…”, a povestit artista, pe Insta Story.

Delia recunoaște că ea a fost martora acestor scene pe care nu le-a putut uita nici acum. „Repet, fără niciun fel de exagerare. Discuțiile erau auzite de mine, în clasă fiind de față când se discuta cu o colegă despre: «Și, ești la menstruație? Ți-a venit? Când ți-a venit, de cât timp? Ia uite, ți s-au umflat sânii».

Și apoi se mergea mai departe la a palpa sânii. Nu bat câmpii o secundă. E trist și este extrem de adevărat”, a spus cântăreața, care face aceste dezvăluiri în contextul discuțiilor apărute după discursul Vioricăi Vodă de la Gala Gopo 2022. Actrița a vorbit despre cât de mult au afectat-o hărțuirile sexuale din partea unor „directori de teatru și regizori”, deschizând o discuție mai amplă despre abuzurile suferite de femei în lumea teatrului și a filmului românesc.

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 5

„N-ai trăit tu copilăria mea, nu știi cum m-au afectat lucrurile astea”

Mărturisirile Deliei nu s-au oprit aici, ea a rememorat un episod care face referire la comentariile cu tentă sexuală pe care le auzea atunci când avea 13 ani.

„Nu mai pot tolera glumele sexuale. O să vă dau exemplu ce fel de glume. Aveam 13 ani și veneam de la școală cu flautul în cutie în case-ul lui (cutia, n.r.), el se ține într-un case, e o chestie care arată ca o vioară mai mică, mult mai mică. Și auzeai când treceai pe lângă un șantier sau chiar și prin curtea școlii, mai puțin prin curtea școlii, că toți colegii studiau la câte un instrument și nu se obișnuia, aveau cât de cât o cultură. Și auzeai de-astea: «Heei, fata cântă la ce atârnă».”

„De ce faci asta unui copil, unui adolescent, unei femei, unei nu contează ce. De ce ești imbecil? De ce?”, s-a întrebat revoltată artista în vârstă de 40 de ani.

„Nu mai am toleranță pentru jeg, efectiv nu mai am toleranță pentru jeg uman. N-ai trăit tu copilăria mea, nu știi cum m-au afectat lucrurile astea. Ți se pare că faci o glumă inocentă, care pentru mine nu e o glumă inocentă. Mie îmi trezește niște lucruri. Îmi faci rău. Nu vreau să-mi faci rău. E atât de simplu”, a explicat ea.

Încă din vremea liceului, Delia a început să aibă succes pe plan muzical, pe atunci a format trupa „N&D”, alături de Nick. Nu a fost scutită nici atunci de comentariile răutăcioase din partea colegilor. În 2001, când a susținut proba sportivă a bacalaureatului, mai mulți colegi de generație i-au strigat artistei „Delia, haide vino înapoi”, făcând referire la melodia celor doi, la piesa „Vino la mine”.

Liceul de Muzică Dinu Lipatti, de mai mulți ani în atenția publică

Încă din anul 2017, Vice România a scris despre Liceul de Muzică „Dinu Lipatti”, în urma mărturisirilor făcute de o profesoară, Ana Pauliuc, care preda acolo. Ea făcea dezvăluiri despre presupusele ilegalități care ar fi avut loc în unitatea de învățământ.

Profesoara spunea că unii dintre elevi sunt trecuți clasa, chiar dacă au sute de absențe sau sunt afoni, contra cost. Ea vorbea și despre unele afaceri promovate în incinta instituției, despre profesori care le iau copiilor banii de premii și îi forțează să meargă la meditații care se desfășoară, contra cost, în școală. La vremea respectivă, directorul Liceului Dinu Lipatti, Florian Nemeș, a respins ideea că în liceu se dau bani.

La o lună de la dezvăluirile profesoarei, Liceul de Muzică Dinu Lipatti a intrat în atenția Inspectoratului Școlar, după ce mai mulți părinți și elevi au semnalat nereguli grave care s-ar întâmpla în unitatea de învățământ.

Urmărește-ne pe Google News