Ingrediente: 150 g pişcoturi, două linguri de cafea granulată (cu sau fără cofeină), 300 ml de apă fiartă, 500 g mascarpone, 50 g zahăr pudră, 9 linguri de sos de ciocolată amăruie, 4 linguri de ciocolată rasă.
Preparare: Se rup pişcoturile în patru şi se aşază într-un bol mare. Se pune cafeaua granulată într-o cană gradată şi se adaugă apa caldă. Se pune mascarpone într-un castron şi se bate cu zahărul până se înmoaie. Cafeaua se toarnă peste pişcoturi. Se transferă jumătate din pişcoturile înmuiate într-un vas din sticlă. Se aşază un sfert din cremă peste ele şi se acoperă cu două linguri de sos de ciocolată. Se continuă la fel, cu încă trei straturi. Se presară ciocolata rasă deasupra şi se pune la frigider.
Turtă dulce olandeză
Ingrediente: 100 g unt, 60 g zahăr, un ou desfăcut, 175 g făină, un vârf de cuţit praf de copt.
Preparare: Untul spumă se amestecă cu zahărul, se adaugă praful de copt, gălbenuşul şi la urmă făina. Aluatul se pune într-o folie din aluminiu şi se dă la frigider 30 de minute. Se întinde cu un făcăleţ şi se decupează cu ajutorul unor forme. Se aşază într-o tavă şi se bagă la cuptor.
Chec franţuzesc în ciocolată
Ingrediente: Pentru aluat: 4 ouă, 125 g zahăr, 100 g unt, 200 g nucă măcinată, o linguriţă praf de copt, puţină sare; Pentru glazură: 200 g unt, 200 g zahăr, 3-4 linguri cu vârf de cacao şi două linguri de lapte.
Preparare: Pentru glazură se pun toate ingredientele la fiert, la foc mic, până capătă consistenţa unei smântâni. Se amestecă tot timpul pe parcursul fierberii. La sfârşit se adăugă 100 g ciocolată neagră, apoi se lasă să se răcească. Pentru aluat se amestecă făina cu nucile, praful de copt şi sarea. Ouăle se bat cu zahărul pe baie de aburi până nu mai curg de pe tel, se dau la o parte şi se continuă baterea încă 10 minute. În această cremă rece se adaugă uşor făina şi nucile, untul topit şi răcit şi se amestecă. Se coace 4-5 minute la foc mare, apoi se reduce treptat temperatura. Când se răceşte se scoate din tavă, pe un platou. Se toarnă peste el glazura.
Mere coapte bavareze
Ingrediente: 4 mere mari pentru copt, 100 g zahăr brun, două linguri de cubuleţe de caise uscate, două linguri de stafide, o linguriţă de scorţişoară, 4 linguri de suc de mere, cremă de vanilie pentru ornat.
Preparare: Se taie căpăcelul merelor şi se scot seminţele şi cotorul. Se aşază merele într-o tavă. Într-un bol se amestecă zahărul, caisele, stafidele şi scorţişoara. Se umple fiecare măr cu amestecul obţinut. Se toarnă sucul de mere peste ele şi se pun la cuptor circa 40 de minute. Se servesc ornate cu cremă de vanilie.