Supranumită „Deltacron”, tulpina prezintă 10 dintre mutațiile Omicron, care au fost identificate în 25 de probe prelevate în Cipru. 11 dintre probe au provenit de la pacienți spitalizați din cauza COVID-19, în timp ce 14 au fost prelevate de la populația generală, după cum a explicat dr. Leondios Kostrikis, șeful laboratorului de biotehnologie și virologie moleculară de la Universitatea din Cipru.
Medicul a precizat că frecvența mai mare a mutației în rândul pacienților spitalizați ar putea indica o corelație între noua variantă și numărul de internări.
Ministrul Sănătății din Cipru, Michalis Hadjipandelas, a declarat sâmbătă că noua variantă nu este un motiv de îngrijorare în acest moment și i-a lăudat pe oamenii de știință din țară pentru că au descoperit noua variantă.
Ministerul Sănătății va da mai multe detalii despre noua variantă într-o conferință de presă care va avea loc la începutul săptămânii viitoare. Numele științific al noii variante nu a fost încă anunțat.
Depistarea unei noi variante a SARS-CoV-2 vine la doar o săptămână după ce o altă tulpină de coronavirus, B.1.640.2, a fost descoperită în Franța. Aceasta are 46 de mutații, potrivit unui studiu preliminar al cercetătorilor publicat pe medRxiv, și prima persoană la care a fost confirmată este un bărbat întors recent din Camerun.