„Din experienţa internaţională, recuperarea minelor poate dura între 5 şi 10 ani”, a menţionat Bondar.

Acesta spune că o consecință a războiului este contaminarea masivă a teritoriului şi a localităţilor cu explozibili, inclusiv cu dispozitive interzise de convenţiile internaţionale.

Bondar a acuzat armata rusă că a folosit sisteme de mine controlate de la distanţă și că a plantat mine și explozibili în zonă populată, în așa fel încât să pună în pericol oamenii.

„Aceste mine şi proiectile au fost descoperite în regiunile Kiev, Cernigău, Harkov, Sumî, Nikolaev, Zaporojie, Dnipro, Doneţk şi Lugansk, adică pe mare parte din teritoriul ucrainean”, a adăugat oficialul de la Kiev.

Numărul total de dispozitive cu explozibil amplasate special reprezintă circa 10% din toate dispozitivele explozive detectate şi neutralizate până în prezent.

Potrivit expertului, după eliberarea așezărilor ucrainene, prima măsură luată este deminarea drumurilor, caselor și a terenurilor agricole.

„În prezent, implementarea acestor măsuri ne-a permis să începem un proces eşalonat de inspecţie şi deminare a terenurilor agricole. Facem tot posibilul pentru ca întreprinderile agricole să poată desfăşura campania însămânţărilor de primăvară”, a insistat Bondar.

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina

 
 

Urmărește-ne pe Google News