„Avem nevoie de armament mai modern, cum ar fi apărarea antiaeriană, apărarea antirachetă și apărarea împotriva atacurilor navelor”, a declarat presei Șmihal, după o reuniune a Consiliului de Asociere UE-Ucraina, care s-a desfășurat la Bruxelles.

Premierul a precizat că țara sa are nevoie, de asemenea, de avioane și de mai multe vehicule blindate, deoarece nu există semne că Rusia ar fi dispusă să pună capăt războiului pe care Moscova îl descrie ca fiind o „operațiune militară specială”.

În urmă cu o săptămână, după luni întregi în care artileria rusă a bombardat necontenit estul țării, Ucraina a început un contraatac mult așteptat, cel mai important de când a alungat forțele ruse de la periferia Kievului, în luna martie.

Luni, Kievul a făcut cea mai îndrăzneață afirmație de până acum privind succesul pe câmpul de luptă, anunțând că a recucerit două orașe în sud și unul în est. În schimb, piețele europene s-au redeschis în cădere liberă, după ce Rusia a menținut închisă principala sa conductă de gaz către Germania, Nord Stream 1.

Șmihal a sugerat că Ucraina ar putea livra gaze către UE pentru a atenua criza de energie care a dus prețurile la niveluri-record.

„Putem înlocui în mare măsură importurile rusești”, a spus Denis Șmihal.

„30 de miliarde de metri cubi este ceea ce avem în depozitele noastre de gaze și putem oferi o parte din această cantitate partenerilor noștri europeni pentru a înlocui Federația Rusă pe piața instabilă”, a spus adăugat premierul ucrainean.

La rândul său, șeful politicii externe a UE, Josep Borrell, a promis sprijinul continuu al blocului comunitar pentru Kiev, indiferent de „orice amenințare, orice șantaj” care ar putea veni din partea Rusiei.

„Ne vom oferi sprijinul nostru politic, financiar, umanitar și militar atât timp cât va fi nevoie și atât cât va fi necesar”, a declarat Borrell.

Foto: EPA

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, declanșat de Rusia

Urmărește-ne pe Google News