„Din acest punct, vom trece la numirea constituțională a unui nou președinte. Se va întâmpla rapid și cu succes. Cer tuturor să sprijine acest proces”, a declarat Mahinda Yapa Abeywardena, într-o conferință de presă.

Fugit inițial în Maldive pe fondul protestelor de amploare izbucnite pe fondul crizei economice severe care a lovit Sri Lanka, Rajapaksa a ajuns joi în Singapore, la bordul unui avion comercial, alături de soția lui și două gărzi de corp.

Protestatarii au ocupat sâmbătă reședința prezidenţială, unde au făcut baie în piscină și au incendiat casa premierului. Iar miercuri, mii de protestatari au invadat birourile premierului. În timpul revoltelor, oamenii au cerut același lucru pe care îl cer de luni de zile: demisia atât a lui Rajapaksa, cât și a premierului Ranil Wickremesinghe.

Plecarea lui Rajapaksa din funcție marchează astfel o victorie pentru protestatari.

„Suntem atât de fericiți astăzi că și-a dat demisia și simțim că atunci când noi, oamenii, ne vom uni putem face totul. Noi suntem adevărata putere în această țară”, a spus Arunanandan, în vârstă de 34 de ani, un profesor care a luat parte la proteste.

Wickremesinghe fusese numit preşedinte interimar miercuri după fuga lui Rajapaksa din ţară, dar acum trebuie numit din nou în funcţie dat fiind că demisia preşedintelui a fost acceptată în mod oficial.

Parlamentul de la Colombo urmează să se reunească sâmbătă pentru a decide data la care legislativul cu 225 de locuri îl va alege pe noul preşedinte. Președintele Abeywardena a spus că speră să finalizeze procesul de alegere a unui nou președinte în șapte zile.

Sri Lanka se află în colaps, depinzând de ajutorul oferit de India și de alte state. Între timp, autoritățile încearcă să negocieze un plan de salvare cu Fondul Monetar Internațional.

Urmărește-ne pe Google News