Senatorii și-au luat liberi pe 3 octombrie, pentru a participa la deschiderea anului universitar. Astfel, şedinţa Biroului Permanent în cadrul căreia urma să fie discutată și demisia lui Gabriel Oprea va avea loc marți, pe 4 octombrie.
Gabriel Oprea a anunțat vineri, pe Facebook, că renunță la funcția de senator, la o zi după protestele din fața Senatului. Fostul vicepremier anunțase în aceeași zi că este de acord să fie repetat votul pentru ridicarea imunității, în contextul în care procurorii au cerut urmărirea penală în cazul morții lui Bogdan Gigină.
Conform Regulamentului, fostul ministru al Internelor trebuie să anunţe demisia şi de la tribuna Senatului
Fostul ministru de Interne Gabriel Oprea a anunțat că nu se ascunde în spatele imunității pe care i-o asigură statulul de parlamentar și prin urmare renunță la mandatul de senator. Ar urma să facă acest lucru săptămâna aceasta, după cum a anunțat senatorul pe pagina sa de Facebook.
„Nu mă ascund în spatele niciunei imunități și, la fel ca familia Gigină, doresc adevărul despre acel accident. Înțeleg că sunt opinii juridice divergente cu privire la posibilitatea reluării votului. Prin urmare, ca să nu mai existe vreo îndoială, vă anunț că demisionez din Senatul României”, a scris senatorul pe Facebook.
Citește și: Proteste în țară. Mii de oameni au ieșit în stradă împotriva lui Gabriel Oprea / FOTO&VIDEO
Soluţia îi fusese recomandată şi de preşedintele Klaus Iohannis, îngrijorat de protestele oamenilor nemulţumiţi că parlamentarii blochează anchetele penale.
„Pe bună dreptate. Oamenii sunt revoltați. Adică cum îşi permit să protejeze pe cineva printr-un vot? Să demisioneze, dacă vrea să detensioneze situația”, a spus, vineri, președintele.
Având în vedere calitatea de fost ministru a lui Gabriel Oprea, după ce Senatul va lua act de demisie, procurorii anticorupţie îi pot cere şefului statului aviz pentru începerea urmăririi penale în dosarul morţii poliţistului Bogdan Gigină.
Cererea trimisă Senatului a fost respinsă de plen săptămâna trecută. 73 de senatori au votat împotrivă şi doar 45 „pentru”. Dosarul prin care DNA cere urmărirea penală a lui Gabriel Oprea conţine 28 volume.