Serviciul secret al armatei franceze, aflat în subordinea Statul Major, este unul dintre principalele servicii de informații franceze. Îndepărtarea generalul Vidaoud este văzută de presa franceză drept preţul care trebuie plătit pentru unele deficienţe avute de Franța în războiul din Ucraina. O sursă internă la Ministerul Forțelor Armate evocă „insuficiențe de informare” și o „lipsă de stăpânire a subiectelor”.

Potrivit presei franceze, șeful Statului Major al Forțelor Armate l-ar fi anunțat marți pe Eric Vidaud că va fi înlocuit în vară, dar generalul a preferat să anticipeze și a părăsit imediat instituția militară.

Surse militare care au vorbit sub protecția anonimatului pentru AFP susțin plecarea generalului era discutată de câteva zile în rândurile armatei. Dar s-a vorbit despre o altă funcție care îi va fi propusă, ceea ce până la urmă nu ar fi fost cazul, relatează și France24.

Șeful Statului Major al Apărării al Franței, Thierry Burkhard, a recunoscut într-un interviu acordat cotidianului francez Le Monde că serviciile de informaţii franceze au făcut o analiză eronată a ameninţării ruseşti în Ucraina, spre deosebire de americani și britanici.

„Americanii au spus că rușii vor ataca, au dreptate. Serviciile noastre au crezut mai degrabă că cucerirea Ucrainei va avea un cost monstruos și că rușii au alte opțiuni” pentru a-l doborî pe președintele Volodimir Zelenski, afirmase Burkhard.

El a precizat că serviciile americane au obținut informații de foarte bună calitate cu privire la pregătirile rusești și asta le-a permis, cu câteva săptămâni înainte de invazie, să publice o parte din acestea în încercarea de a pune presiune asupra președintelui rus Vladimir Putin.

„Serviciile americane au depășit normele și au folosit informațiile ca mijloc de presiune. Aceasta marchează revenirea informațiilor ca pârghie pentru comunicarea politică”, a declarat Alexandre Papaemmanuel, profesor la Institutul de Studii Politice, pentru AFP.

„Franţa face acelaşi lucru. Spune pe plan intern, în cadrul comunităţii de informații şi restului lumii, că a eşuat”, a adăugat el. El consideră însă că serviciile armatei nu pot fi singurele de vină și că ele suferă în special de resurse insuficiente, de o problemă de imagine și de organizare.

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, declanșat de Rusia

 
 

Urmărește-ne pe Google News