Senatorul Adrian Ţuţuianu, dat afară din PSD, la sfârşitul anului trecut, a cerut luni constituirea grupului „Unirea”, grupul senatorilor neafiliaţi.
Solicitarea sa a primit un punct de vedere nefavorabil din partea Comisiei juridice, urmând ca şi Comisia pentru constituţionalitate să se pronunţe pe această cerere, a declarat luni preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, după şedinţa Biroului permanent.
Şi Comisia pentru Regulament a emis un punct de vedere nefavorabil cererii senatorului Ţuţuianu, pe motiv că „deputaţii sau senatorii care părăsesc grupul parlamentar din care fac parte devin deputaţi şi senatori neafiliaţi dacă nu se afiliază unui alt grup parlamentar; deputaţii şi senatorii rămaşi neafiliaţi nu îşi pot constitui grupuri parlamentare”.
Ţuţuianu a cerut, în şedinţa de plen, un vot pe această propunere, el menţionând că există o decizie a CCR care le dă dreptul de a avea grup parlamentar.
Şi la Camera Deputaţilor se cere constituirea grupului parlamentar Pro România.
Deputatul Daniel Constantin a declarat, luni, în plenul Camerei Deputaților, că s-a constituit grupul ‘Pro Europa’ format din 20 de deputați, dintre care 16 au candidat pe listele PSD și că membrii grupului au depus o solicitare în acest sens conducerii Camerei Deputaților.
Constantin a menționat că el va fi liderul grupului, iar vicepreședinții vor fi Mircea Titus Dobre, Catalin Nechifor, Octavian Petric, Georgian Pop şi Gabriela Podasca.
„În baza articolului 13 alineatele 1 şi 7, coroborat cu articolul 15, alineatul 1 din Regulamentul Camerei Deputaţilor, la începutul sesiunii parlamentare s-a constituit grupul parlamentar Pro Europa, format din 20 de deputaţi, din care 16, aşa cum spune Regulamentul, au candidat pe lista aceluiaşi partid, respectiv PSD”, a afirmat Daniel Constantin.
Social-democratul Eugen Nicolicea a replicat că există interdicţii în Regulament şi că discuţiile ar putea avea loc la toamnă.
„Vă solicit să suspendaţi şedinţa şi să dispuneţi liderilor de grup să meargă să negocieze locurile în Biroul permanent în funcţie de configuraţia politică actuală a Camerei Deputaţilor”, a declarat Daniel Constantin.
„La vremea când au fost înfiinţate alte grupuri nu exista nicio interdicţie în Regulament, acum există. Chiar dacă aţi putea să vă înfiinţaţi grupul astăzi, în Regulament se prevede că funcţiile se negociază şi se schimbă începând cu sesiunea următoare, adică nu întrerupem ce avem noi astăzi crezând că mai căpătaţi o funcţie. Discutăm la toamnă dacă veţi fi grup”, a mai afirmat Nicolicea.
Citeşte şi: CORESPONDENȚĂ „România din Antarctica”/ Aventurile bagajului rătăcit: „Parcă toate lucrau împotriva noastră”
Vezi rezultate exit poll alegeri parlamentare 2024 și urmărește rezultatele alegerilor pentru Parlamentul României!