Oamenii de stiinta britanici au constatat, in urma unor studii consacrate obiceiurilor si comportamentului animalelor, ca si in lumea necuvantatoarelor exista democratie.
Animalele isi exprima si ele, in mod inconstient, „votul” pentru a lua anumite decizii legate de urmatoarele actiuni sau activitati ale grupului, sustine studiul publicat in revista „Nature” si citat de „The New York Times”. „Atunci cand albinele roiesc, iar cerbii se inalta pe picioarele din spate, nu o fac doar pentru a arata unde se gaseste polenul ori pentru a-si intinde madularele. Oricat de ciudat ar parea, animalele se afla atunci in cursul derularii unui „vot”, pentru a hotari daca se vor indrepta spre flori mai savuroase ori spre pajisti mai verzi”, scrie ziarul citat, adaugand ca decizia este luata cu „majoritate de voturi”.
Potrivit cercetatorilor, nici un membru al grupului nu indeplineste rolul de „numarator” al voturilor. Dar nici un cerb, nici o albina, nici un bivol nu decide de unul singur miscarile pe care le efectueaza grupul in ansamblul sau. „Nu se pune problema realizarii unei paralele intre obiceiurile „votului” babuinilor, gorilelor si bivolilor – pe de o parte si arena politica – pe de alta parte. Cu toate acestea, modelul lor de comportament ar putea fi aplicat anumitor cazuri de luare a deciziei omenesti”, spune Tim Roper, de la Universitatea Sussex, din Brighton (Marea Britanie), coordonatorul acestui studiu alaturi de Larissa Conradt.
Astfel, cercetatorii au descoperit ca o turma de cerbi se deplaseaza atunci cand peste 60% din membrii ei se ridica pe picioarele din spate – altfel spus, „voteaza cu copitele”. In cazul bivolului african, femelele adulte sunt acelea care iau deciziile, dorinta lor fiind aratata de directia in care privesc ele. Cat despre lebede, gratioasele pasari „se exprima” prin miscarile capului. Cardurile se deplaseaza atunci cand un mare numar de indivizi face miscari usoare ale capului intr-un anumit sens ori, alternativ, atunci cand un numar mic face miscari mai ample.
Animalele par sa ghiceasca daca necesitatea de a pleca este resimtita de un numar suficient de mare dintre ele. Faptul ca decizia este luata cu majoritate de „voturi” este cert.
Cercetatorii au mai descoperit va aceste modele de democratie se aplica doar animalelor ce iau decizii de grup. Se poate ca unele animale – cum ar fi pisicile domestice – sa nu „voteze” si sa nu fie interesate mai mult de „vot” decat de alte activitati de grup.