Președinta Camerei Reprezentanților, democrata Nancy Pelosi, a cerut îndepărtarea rapidă a lui Donald Trump din funcție, prin invocarea celui de-al 25-lea amendament al Constituției.
În caz contrar, ea a sugerat că președintele ar putea fi suspendat pentru a doua oară, prin procedură parlamentară.
Într-un discurs televizat, Pelosi l-a acuzat pe Trump că a „incitat la insurecție armată împotriva Americii” și l-a descris drept „o persoană foarte periculoasă, care nu ar trebui să continue în funcție”.
Democrata a anunțat că așteaptă o decizie a vicepreședintelui Mike Pence și a celorlalți oficiali ai cabinetului în privința invocării celui de-al 25-lea amendament, care ar permite îndepărtarea din funcție a unui președinte considerat „inapt” pentru a-și îndeplini îndatoririle.
Dar posibilitatea demiterii președintelui este mică.
În ciuda neînțelegerilor cu Trump, vicepreședintele Mike Pence a sugerat că nu este de acord cu invocarea celui de-al 25-lea amendament, scrie New York Times.
Cealaltă variantă luată în calcul de democrați, suspendarea prin votul Camerei Reprezentanților, are și ea propriile obstacole logistice și politice, mai ales că ar veni cu foarte puțin timp înainte de terminarea mandatului prezidențial, pe 20 ianuarie.
Anchetă după asaltul de la Capitoliu
Ultimul mesaj, conciliant, al lui Trump, în care președintele a condamnat asaltul asupra Capitoliului și promis o tranziție ordonată către administrația lui Joe Biden, a convins puțină lume.
Potrivit New York Times, Trump a ezitat să înregistreze clipul video cu mesajul, dar a acceptat în cele din urmă să o facă doar după ce consilierii l-au presat, iar președintele a înțeles că ar putea fi tras la răspundere pentru incitarea mulțimii de la Capitoliu.
Decizia a venit la puțin timp după ce procurorul federal de la Washington a sugerat că posibilitatea anchetării președintelui pentru incitare la atac este una deschisă.
Pat A. Cipollone, avocatul Casei Albe, l-a avertizat pe Trump cu privire la acest pericol miercuri, într-un moment în care consilierii președintelui încercau să îl convingă pe președinte să intervină pentru a-i calma pe protestatari.
„Ne uităm la toți actorii, nu numai la oamenii care au intrat în clădire”, a anunțat Michael R. Sherwin, procurorul din Washington.
Întrebat dacă Trump este una dintre persoanele vizate, Sherwin nu l-a exclus pe președinte.
„Ne uităm la toți actorii”, a insistat el. „Dacă dovezile întrunesc elementele unei infracțiuni, atunci vor fi puși sub acuzare”, a spus oficialul.
Demisii în serie
Doi secretari ai cabinetului – secretara pentru transport Elaine Chao și cea pentru educație Betsy DeVos – și-au anunțat miercuri și joi demisia din administrație, după protestele violente de la Capitoliu.
Elaine Chao a anunțat miercuri că va demisiona imediat și că era „profund tulburată” de evenimentele care puteau fi evitate de la Capitoliu.
DeVos a mers mai departe și a acuzat retorica lui Trump asupra evenimentelor.
Tot joi și-a anunțat demisia Elinore F. McCance-Katz, secretar adjunct în cadrul Departamentului pentru Sănătate.
Pe lisa celor care au demisionat se mai află Anthony Ruggiero, director pentru contraproliferare și bioapărare la Consiliul Național de Securitate, Matt Pottinger, adjunctul consilierului național pe securitate al președintelui, Stephanie Grisham, fosta directoare de comunicare a Casei Albe, actuala șefă de cabinet a primei Doamne Melania Trump, dar și alții.