UPDATE 17.15: Donald Trump a reacționat rapid pe Twitter după anunțul democraților.
”Nadler tocmai a spus că am presat Ucraina pentru a se amesteca în alegerile noastre din 2020. Este ridicol și știe și el că nu este adevărat. Atât președintele Ucrainei cât și ministrul de externe au spus, repetat, că ”nu a existat nicio presiune”. Nadler și democrații știu asta, dar refuză să o recunoască”, a scris Trump.
Un al doilea tweet spune doar atât: ”Vânătoare de vrăjitoare!”
UPDATE 17.00: Președintele Comisiei de Informații din Camera Reprezentanților, Adam Schiff, a subliniat că punerea sub acuzare este o ”rezolvare extraordinară” a neregulilor săvârșite de președinte, pe care a ezitat, inițial, să o susțină.
”Ne aflăm aici, acum, pentru că abuzul continuu al președintelui nu ne-a oferit o alternativă. Să nu facem nimic ar însemna să fim complici la abuzul de putere al președintelui”, a spus Schiff, care a a condus faza inițială a anchetei pentru demiterea lui Trump.
UPDATE 16.15: Șeful Comisiei Juridice din Camera Reprezentanților, Jerry Nadler, a anunțat capetele de acuzare.
”Președintele a încercat să ascundă dovezile în fața Congresului și a poporului. A pus în pericol Constituția, democrația și securitatea națională.
Părinții Fondatori au propus un singur instrument pentru a corecta acest comportament: punerea sub acuzare”, a spus Jerry Nadler.
Nadler a precizat că este vorba despre două capete de acuzare.
Primul: abuz de putere. ”Puterea funcției publice a fost folosită pentru obținerea de beneficii proprii, ignorând interesul național. Este ceea ce a făcut Trump în momentul în care a cerut intervenția unei puteri străine”, a spus democratul.
Al doilea cap de acuzare: obstrucționarea Congresului.
”Un scenariu familiar pentru felul în care a acționat președintele, care s-a declarat mai presus de lege și de judecata Congresului. Nimeni nu este deasupra legii, nici măcar președintele”, a mai spus Jerry Nadler.
Democrații din Camera Reprezentanților sunt gata să anunțe marți două capete de acuzare în dosarul în care președintele Donald Trump este suspectat că a cerut Ucrainei să îl investigheze pe rivalul său politic, Joe Biden.
Vestea va fi anunțată de președinta Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, a precizat publicația The Hill, citând două surse din Partidul Democrat.
Cele două capete de acuzare vizează abuzul de putere și obstrucționarea Congresului. Un al treilea articol de acuzare, obstrucționarea justiției, este luat în considerare.
Dacă liderii democrați ajung la un acord asupra capetelor de acuzare, atunci acestea vor ajunge în plenul Camerei, la vot.
Membrii Camerei Reprezentanților vor vota pentru fiecare articol în parte și este nevoie de o majoritate simplă pentru ca votul să treacă.
Trump este acuzat că a abuzat de puterea funcției în beneficiul propriu și a sacrificat astfel securitatea națională, suspendând ajutorul militar destinat Ucrainei și condiționând o întâlnire cu Vladimir Zelenski, pentru a convinge Kievul să lanseze o anchetă împotriva lui Joe Biden, potențial contracandidat la alegerile prezidențiale de anul viitor.
Cum a început totul
Scandalul a început când un ”avertizor de integritate”, un analist din comunitatea de informații, a atras atenția că Trump a cerut în mod direct ancheta împotriva lui Biden într-o convorbire cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski.
Ancheta privind demiteea președintelui a fost demarată de democrații care controlează Camera Reprezentanților. Trump a insistat în repetate rânduri că discuția telefonică cu Zelenski a fost ”perfectă”, că nu a încălcat nicio lege și că ancheta privind demiterea sa este o mascaradă.
O lovitură dură pentru Trump a venit de la ambasadorul în UE, Gordon Sondland.
Pe 20 noiembrie, Sondland a declarat public în Congres că a exercitat presiune asupra Ucrainei pentru anchetarea lui Joe Biden și a democraților deoarece președintele Donald Trump a cerut acest lucru.
De notat că legislația americană interzice candidaților să solicite ajutor străin pentru a câștiga alegerile.
Ce urmează pentru Trump
Îndepărtarea din funcție a președintelui este un scenariu incert.
Camera Reprezentanților va vota, cel mai probabil, punerea sub acuzare, în condițiile în care democrații dețin majoritatea, iar Senatul va fi obligat să deruleze un proces.
Pentru condamnarea și demiterea președintelui de către Senat este însă nevoie de o majoritate de două treimi.
În condițiile în care republicanii dețin majoritatea în camera superioară este greu de crezut că acest lucru se va întâmpla.
Doar doi președinți din istoria SUA au fost puși sub acuzare, Bill Clinton și Andrew Johnson, dar niciunul nu a fost destituit.