Cel mai devastator asediu din timpul invaziei ruse în Ucraina se îndreaptă spre final, aproape 1.000 de luptători ucraineni care se baricadaseră în tunelurile de la Azovstal predându-se până acum, începând de luni, forțelor ruse și pro-ruse.
Ministerul rus al Apărării a anunțat că, în ultimele 24 de ore, 694 de luptători ucraineni – inclusiv membri ai regimentului Azov – s-au predat, dintre care 29 erau răniți.
The Ministry of Defense of #Russia claims that about a thousand #Ukrainian servicemen from the #Azovstal plant surrendered. pic.twitter.com/KQJOPfGR83
— NEXTA (@nexta_tv) May 18, 2022
Unii au fost duși la spitalul din Novoazovsk, dar cei mai mulți au fost duși cu autobuzele la un centru de detenție din orașul Olenivka, de pe teritoriul autointitulatei Republici Populare Donețk, aflat sub controlul rușilor, potrivit unei înregistrări video publicate marți.
Nu este clar momentan dacă liderii luptătorilor de la Azvostal intenționează să părăsească uzina sau dacă vor purta o ultimă bătălie, mortală, cu soldații ruși pe care îi consideră ocupanți ai patriei lor.
„Nu există comandanți de cel mai înalt nivel (printre cei care s-au predat) – nu au plecat”, a declarat Denis Pușilin, șeful Republicii Populare separatiste Donețk, care a fost recunoscută oficial de președintele Vladimir Putin cu doar trei zile înainte de invadarea Ucrainei.
„Asta este – până acum”, a adăugat Pușilin – care împreună cu forțele ruse controlează Mariupolul -, potrivit agenției de presă din Donețk (cunoscută sub numele de DAN).
Nu este clar nici ce se va întâmpla cu soldații care s-au predat și care au fost prezentați de președintele ucrainean Volodimir Zelenski ca luptători eroici ai rezistenței, dar despre care parlamentarii ruși spun că sunt „criminali naziști” care ar trebui să se confrunte cu cele mai grave pedepse, chiar și cu moartea.
Partea ucraineană nu a oferit informații actualizate cu privire la numărul celor care au părăsit combinatul Azovstal sau cu privire la stadiul negocierilor pentru schimbul acestora cu prizonieri ruși.
Armata ucraineană a anunțat la sfârșitul zilei de luni că forțele sale și-au încheiat „misiunea de luptă” la uriașul complex industrial Azovstal, care a fost timp de câteva săptămâni ultima rezistență majoră în Mariupolul ocupat de ruși.
Rușii vor ca luptătorii de la Azovstal să fie judecați precum „criminalii de război”
Pușilin a mai declarat că soarta luptătorilor ucraineni care s-au predat va fi decisă de instanțe.
„În ceea ce privește criminalii de război, precum și cei care sunt naționaliști, soarta lor, dacă au depus armele, ar trebui să fie decisă de către tribunale”, a spus el. „Dacă inamicul a depus armele, atunci soarta sa va fi decisă de instanțe. Dacă este un criminal nazist, atunci va ajunge în fața unui tribunal”, a adăugat liderul separatist.
Moscova susține că Regimentul Azov, care a început ca o organizație paramilitară naționalistă de extremă-dreapta, este un grup de luptători naționaliști radicali antiruși și îi prezintă drept simpatizanți naziști.
Regimentul, format în 2014 ca o miliție care să lupte împotriva separatiștilor susținuți de Rusia, neagă că ar fi o organizație fascistă, rasistă sau neonazistă, iar Ucraina afirmă că a fost reformat, îndepărtându-se de originile sale naționalist-radicale, ceea e a permis ca batalionul să fie integrat în Garda Națională.
Președintele Vladimir Putin a afirmat că ceea ce el numește o operațiune militară specială este necesară în Ucraina pentru a preveni persecutarea vorbitorilor de limbă rusă și pentru a împiedica Statele Unite să folosească Ucraina pentru a amenința Rusia.
Ucraina susține că Putin încearcă să cucerească țara și neagă faptul că Kievul i-a persecutat pe vorbitorii de limbă rusă.
Kremlinul a anunțat că luptătorii de la Azovstal care s-au predat vor fi tratați în conformitate cu normele internaționale, în timp ce Ucraina a precizat că va avea loc un schimb de prizonieri de război.
Foto: Profimedia Images
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina