UPDATE 14.20. România va rămâne alături de Ucraina cât va fi nevoie până la victoria finală în războiul declanșat de Rusia și va sprijini eforturile de reconstrucție de după război, a afirmat Marcel Ciolacu într-o declarație de presă susținută alături de premierul ucrainean Smihal.

„I-am spus şi astăzi domnului prim-ministru că eu şi Guvernul pe care îl conduc vom continua să acordăm sprijin deplin şi consistent pentru Ucraina. Suntem uniţi împotriva agresiunii militare a Federaţiei Ruse şi a actelor de barbarie şi laşitate îndreptate împotriva poporului ucrainean. Pierderea de vieţi nevinovate în acest conflict fără sens trebuie să înceteze! Exprim încă o dată sprijinul total pentru independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei”, a declarat Marcel Ciolacu.

„Vom fi alături de Ucraina atât timp cât va fi nevoie, până la victoria Ucrainei şi restaurarea integrităţii teritoriale a acesteia, dar şi mai departe, în procesul de reconstrucţie a ţării”, a completat premierul român

De asemenea, premierul a exprimat sprijinul pentru ca Ucraina să transporte prin România cereale către piața globală, obiectivul fiind dublarea capacității.

„Prin România tranzitează în prezent aproape 60% din volumul total al exporturilor de cereale din Ucraina. Am subliniat importanţa colaborării dintre ţările noastre, precum şi cu partenerii noştri internaţionali. (…) Am stabilit împreună o ţintă ambiţioasă – dublarea în perioada următoare a volumului tranzitului de cereale ucrainene prin România, de la două milioane tone/lună acum, la 4 milioane tone/lună. În acest sens, ne vom concentra eforturile spre dezvoltarea capacităţilor şi coridoarelor deja existente – în primul rând a Canalului Sulina şi a Portului Constanţa”, a precizat premierul.

De asemenea, premierul a transmis că a ridicat problema minorității române de pe teritoriul Ucrainei și a cerut ca autoritățile ucrainene să constate inexistența limbii moldovenești și existența unei minorități moldovenești în Ucraina.

„Dorim pentru minoritatea română din Ucraina aceleași drepturile de care se bucură și cetățenii ucraineni din România”, a precizat Marcel Ciolacu.

La rândul său, premierul Denis Smihal a mulțumit României pentru sprijinul acordat și pentru decizia de a crea o bază de antrenament pentru piloții ucraineni.

„Mulțumim pentru primirea călduroasă a celor peste 125.000 de ucraineni care s-au refugiat în România din calea războiului. Pentru mine a fost extrem de important să vizitez personal România, țară care din primele zile de război ne-a întins o mână de ajutor”, a precizat Denis Smihal.

UPDATE 12.30: Premierul ucrainean Denis Smihal a fost primit la Palatul Victoria de către premierul Marcel Ciolacu. Cei doi vor avea discuții bilarale, iar peste o oră vor susține declarații de presă.

***

„Vom discuta aspecte care țin de securitatea regională în contextul agresiunii Rusiei asupra Ucrainei, vom aborda și eforturile noastre în ce privește tranzitul cerealelor ucrainene pentru asigurea accesului la hrană la nivel mondial, dar și chestiuni care țin de agenda bilaterală pentru protejarea fermierilor români și repspectarea drepturilor minorităților române din Ucraina”, a declarat premierul Marcel Ciolacu la începutul ședinței de guvern.

Potrivit programului oficial, Denis Smihal și Marcel Ciolacu vor susține declarații comune de presă de la ora 13.35.

Vizita vine în contextul în care retragerea Rusiei din acordul pentru tranzitul sigur al cerealelor ucrainene prin Marea Neagră a obligat Ucraina să caute noi alternative pentru a-și putea transporta cerealele.

Oficialii din România, Ucraina, UE și SUA discută acum despre sporirea volumului de cereale exportate. După o întâlnire de vineri a oficialilor europeni și americani în Galați, James OBrien, coordonatorul pentru sancțiuni al administrației Biden, a declarat că volumul de cereale ucrainene exportate prin Dunăre „va fi mai mult decât dublu”.

De altfel, New York Times relata că „Sulina e ca o autostradă”, întrucât canalul a ajuns o rută vitală pentru grânele ucrainene, sub umbrela NATO.

În urmă cu o săptămână, ministrul transporturilor Sorin Grindeanu declara că România dublează capacitatea de tranzit a cerealelor din Ucraina, până la 4 milioane de tone lunar.

Transportul crescut al cerealelor din Ucraina prin România poate aduce și câteva aspecte negative, dacă o parte din cerealele tranzitate ar rămâne pentru hrana românilor și, prin urmare, stocurile interne ar putea fi afectate.

De asemenea, fermierii din România ar putea avea de suferit, dacă se fac importuri de cereale ieftine din Ucraina. Concret, dacă cerealele din Ucraina sunt mai ieftine decât cele din România, fermierii români ar putea avea dificultăți în a-și vinde producția la prețuri competitive. Discuții similare au avut loc și la începutul acestui an, iar UE a aprobat interzicerea importurile de cereale ucrainene în mai multe state, inclusiv România.

Urmărește-ne pe Google News