Anunțul Colegiului Medicilor Stomatologi din Iași a fost publicat pe pagina instituției și trimis către toate cabinetele de pe teritoriul județului. Conform acestuia, medicii stomatologi au la dispoziție 30 de zile începând cu data de 17 iulie, deci încă o săptămână de acum încolo, pentru a-și adapta publicitatea din spațiul public cu prevederile Codului Deontologic al Medicului Stomatolog.

„Cu titlu de exemplu, fapta unui medic de a oferi reduceri la serviciile stomatologice într-o anumită perioadă constituite abatere disciplinară. De asemenea, publicitatea clinicilor/cabinetelor efectuată prin intermediul unor evenimente (târguri, evenimente stradale, social media, etc.) este strict interzisă și constituie abatere disciplinară. Mai mult «firma trebuie să aibă dimensiunile maxime de 80 x 60 cm şi să fie amplasată la intrarea în imobilul şi/sau în spațiul ocupat în care forma de exercitare a profesiei îşi are sediul profesional principal sau secundar». De asemenea, firma trebuie să cuprindă exclusiv menţiunile prevăzute la articolul ante-menţionat”, au precizat reprezentanții CDMS, în comunicatul semnat de președintele asociației profesionale, dr. Sebastian Lupu.

Acesta din urmă nu a răspuns nici apelurilor Libertatea, nici ale presei locale care a abordat subiectul.

Dr. Sebastian Lupu. Foto: Facebook

Ce sancțiuni pot fi aplicate

În documentul citat se mai precizează că stomatologii trebuie să respecte aceste norme privind publicitatea și concurența neloială, prevăzute în Codul Deontologic. Cei care nu le respectiv comit astfel o abatere disciplinară, conform Legii 95/2006. Iar regulamentul de funcționare al Colegiului Medicilor Stomatologi din România spune că o astfel de abatere se sancționează cu mustrare, avertisment, vot de blam, interdicția de a exercita profesia ori anumite activităţi de medicină dentară pe o perioadă de la o lună la un an sau retragerea calităţii de membru al CMSR.

Reprezentanții CMS Iași merg însă mai departe și avertizează stomatologii din județ că răspunderea disciplinară, în forurile interne, nu o exclude pe cea contravențional, „civilă sau materială”.

„Ne dorim să contribuim decisiv la asigurarea unui mediu concurenţial sănătos şi la apărarea intereselor legitime ale fiecărui medic stomatolog. Faţă de cele arătate mai sus, scopul prezentului comunicat răspunde necesităţii întoarcerii la respectarea reglementărilor în vigoare de către fiecare formă de exercitare a profesiei de medic stomatolog precum şi prevenirii apariţiei unor situaţii viitoare care ar atrage incidenţa normelor în vigoare privind atragerea răspunderii disciplinare şi civile a medicului stomatolog, respectiv a răspunderii disciplinare, civile ori contravenţionale ale unor persoane juridice implicate în exercitarea profesiei de medic stomatolog”, se mai menționează în comunicat.

Medicii stomatologi sunt încurajați să trimită la adresa de e-mail a colegiului din Iași a oricărei forme de abatere de publicitate profesională, pentru a se putea lua măsurile corespunzătoare. 

Foto: Facebook

Urmărește-ne pe Google News