Potrivit propunerii legislative, de pe etichetele produselor alimentare ar trebui să dispară denumiri precum salam de porc, crenvurşti de pui sau iaurt de capră, dacă aceste produse nu conţin cel puţin 95 la sută carne ori lapte.

Inițiatorul precizează că prin proiectul de lege își propune să interzică anumite practici de marketing înșelătoare pentru consumatori, care asociază termeni cum ar fi produsele de friptură, mușchiuleț file, șuncă, bacon, cârnați, pate de ficat, produse lactate, mezeluri, precum salamul și parizerul, care sunt nu numai sau deloc compuși din carne.

Propunerea legislativă se referă la denumirile privind produsele de origine animală, în special lapte, smântână sau brânză.

”Suntem expuși zilnic la alimente care ne îmbolnăvesc încet, dar sigur. Părinții cumpără alimente pentru sandwichurile copiilor, diabeticii le iau pentru că sunt slabe, deci de regim fără să știe că mai mult rău fac și că acestea nu sunt decât ”bombe cu ceas”.

”Practic, din rețeta originală care conținea carne de bună calitate și condiment natural, s-a ajuns la cu totul altceva. Un lucru important de știut este că mai mult de 90% din mezelurile de pe piață conțin ca materie de bază, contrar realității, puțină carne, multă proteină vegetală de soia și gelatină și șorici. Masa astfel obținută se mai injectează cu apă și săruri, pentru a-i crește volumul și greutatea. Multe produse alimentare pe bază de carne vândute în România nu sunt etichetate corespunzător, sau nu conțin ingredientele corecte. Pentru a lua decizia corectă de cumpărare a produselor, consumatorii nu au altă opțiune decât a se baza pe aceste etichete”, mai spune parlamentarul.

Proiectul va fi dezbătut de Senat, primă Cameră sesizată.

Carnea procesată trebuie să dispară din alimentația oricăruia dintre noi: salamurile, cârnații, crenvurștii, parizerul, mezelurile cu carnea mărunțită. Este cea mai nenorocită, e otravă, pentru că procesarea în sine înseamnă și niste stabilizatori, coloranți, celebrele E-uri. Iar efectul lor e cumulativ în timp și, în zeci de ani, aceste efecte sunt otravă pe pâine”, a declarat medicul Cătălin Costovici, potrivit stirilekanald.ro.

Recent, un studiu InfoCons – Asociație pentru Protecția Consumatorilor arăta că șunca de Praga are până la 10 E-uri și peste 50% din doza zilnică recomandată de sare.

Și cabanoșii au până la 8 E-uri și 29.8g grăsimi saturate per 100g de produs.

Citește și ANALIZĂ/ Plângerea lui Orban a băgat PSD în criză. Care este adevărata miză pentru Guvern

 
 

Urmărește-ne pe Google News