„Secretarul de Stat Antony J. Blinken s-a întâlnit cu Ministrul român de Externe Bogdan Aurescu, în 8 noiembrie, în Washington D.C. Secretarul Blinken și Ministrul Aurescu au subliniat importanța Parteneriatului Strategic dintre SUA și România în întărirea legăturilor în domeniul apărării și energiei și în abordarea amenințărilor și provocărilor comune, inclusiv printr-un schimb susținut de informații în cadrul Dialogului Strategic”, se arată în mesajul purtătorului de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA.
Secretarul american a lăudat România ca fiind un aliat loial în NATO, iar ambii oficiali au agreat să colaboreze pe probleme de securitate în Marea Neagră și în ceea ce privește agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei și a altor state de pe Flancul Estic al NATO.
Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price:
Totodată, secretarul american și Bogdan Aurescu și-au afirmat „dorința de a consolida securitatea energetică în Europa, subliniată de angajamentul recent al Bucureștiului de a aduce în România un reactor modular de mici dimensiuni, construit în SUA”.
Discuții la Washington despre ridicarea vizelor pentru români
Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut luni, 8 noiembrie, la Washington, consultări politice cu secretarul de stat al SUA, Antony Blinken.
Potrivit Ministerului Afacerilor Externe, „ministrul Bogdan Aurescu a reiterat interesul României, ca Partener Strategic al SUA, de a înregistra progrese concrete în ceea ce privește accederea țării noastre la Programul Visa Waiver, ca obiectiv de mare importanță pentru cetățenii români”.
În aceste condiții, diplomatul român a cerut în discuția cu Antony Blinken „implicarea concretă a părții americane” pentru ca vizele pentru români să fie ridicate.
Bogdan Aurescu a declarat pe 7 noiembrie, la Antena 3, că trebuie făcută o campanie de informare, astfel încât românii care nu îndeplinesc condiţiile pentru obținerea vizei în SUA să nu mai aplice, iar rata de respingere să scadă astfel sub 3%
În prezent, rata de respingere a vizelor pentru români este de 10,14%.
Condiție: Rată de respingere a vizelor de sub 3%
România încearcă de mai mulți ani să fie acceptată în Programul Visa Waiver, astfel încât viza să nu mai fie necesară pentru călătoriile de mai puțin de 90 de zile. Până acum însă, țara noastră nu a reușit să atingă pragul minim privind rata de refuz a vizelor, adică să ajungă la 3%.
În decembrie 2020, fostul ambasador SUA în România, Adrian Zuckerman, a amintit de această condiție impusă de SUA, precizând că, atunci, rata de respingere a vizelor era de 10%.
În luna aprilie, Andrei Muraru, pe atunci viitor ambasador al României al SUA, spunea că până în 2024 românii vor merge fără vize în Statele Unite ale Americii.