Departamentul de Stat al Statelor Unite a publicat Raportul privind Drepturile Omului în România în 2021.
Cazul Șoșoacă
La subsecțiunea „Libertatea de exprimare”, capitolul „Violență și hărțuire”, este amintit cazul în care „pe 11 decembrie, poliția de la București a reținut-o pe jurnalista italiană Lucia Goracci și echipa ei, care lucrau pentru televiziunea de stat italiană RAI, la cererea senatorului Diana Soșoacă”.
Raportul notează că senatorul „i-a ținut împotriva voinței lor în biroul ei în timpul unui interviu convenit anterior cu privire la părerile ei antivaccinare. Goracci a declarat că soțul senatorului, Dumitru Silvestru Șoșoacă, a mușcat-o de mână și a acuzat polițiștii că au respectat ordinele senatorului în loc să îi protejeze pe jurnalistă și echipajul ei. Echipa RAI a fost eliberată de poliție după intervenția Ambasadei Italiei. Începând cu luna decembrie erau în derulare mai multe cercetări penale în legătură cu acest caz”.
Șercan, amenințată cu moartea
„Pe 24 mai, Curtea de Apel București i-a condamnat pe fostul decan al Academiei de Poliție, Adrian Iacob, și pe adjunctul acestuia, Mihail Marcoci, la o pedeapsă de trei ani de închisoare cu suspendare, 120 de ore de muncă în folosul comunității și 80.000 de lei (18.900 de dolari) pentru victime, sum„ reprezentând despăgubiri pentru incitarea unui polițist la șantaj și amenințări cu moartea împotriva unui reporter, Emilia Șercan”.
„Șercan și Direcția Națională Anticorupție au făcut apel la sentință”
„În 2019, Șercan a primit amenințări cu moartea după ce un articol de jurnalism de investigație pe care l-a scris în PressOne.ro susținea mai multe cazuri de plagiat al tezelor de doctorat ale Academiei de Poliție, inclusiv teza decanului. Ancheta lui Șercan a dus la pierderea de către Academia de Poliție a dreptului de a acorda titluri de doctor”, rezumă Departamentul de Stat.
Activiști bătuți de mafia pădurilor
„Pe 16 septembrie, un grup de 20 de indivizi înarmați cu topoare și bețe i-au atacat și bătut pe jurnalistul și cineastul Mihai Dragolea, regizorul Radu Constantin Mocanu și activistul de mediu Tiberiu Boșutar, care documentau exploatarea forestieră ilegală într-o pădure din județul Suceava. Presa a relatat că două dintre victime și-au pierdut conștiența, iar echipamentul lor de filmare a fost distrus de atacatori. Patru dintre cele 20 de persoane au fost arestate și ulterior eliberate și plasate sub supraveghere judiciară de către procurori. Cazul a rămas în derulare din octombrie”.
Exemplu de abuz dat de Departamentul de Stat: primarul Băluță vs Libertatea
„Oficialii de stat au întocmit dosare civile și penale fără temei împotriva jurnaliștilor de investigație, împiedicând funcționarea unor instituții de presă”, scrie în Raportul Departamentului de Stat.
„De exemplu, pe tot parcursul anului, primarul sectorului 4 al Bucureștiului, Daniel Băluță, a depus peste 30 de dosare civile și plângeri administrative împotriva ziarului Libertatea și a cerut ziarului să nu mai menționeze numele său în reportajele lor”, scrie în raport.
„În perioada 20-21 mai, Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism i-a interogat pe editori și reporteri de la Libertatea și Newsweek România ca răspuns la afirmațiile lui Băluță că reporterii ar fi format un grup de crimă organizată pentru a-l șantaja. Ambele publicații publicaseră un articol de jurnalism de investigație despre gestionarea greșită de către Băluță a licitațiilor și contractelor publice”, se arată în documentul întocmit la Washington.
„Organismele de supraveghere locale și internaționale pentru libertatea presei, inclusiv Reporteri fără Frontiere, au cerut autorităților să investigheze modul în care direcția a gestionat cazul și metodele de interogare intimidante. În iunie, direcția a renunțat la unele acuzații împotriva reporterilor și a trimis dosarele rămase către Direcția Națională Anticorupție. Cazul a rămas pe rol din noiembrie”.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
Jumbo • 03.05.2023, 13:56
Dar de hartuielile voastre, ake ziarulyi Libertatea, la adresa singurului post tv care inca mau apara libertatea presei si a rarii asteia, n a zis nimic stapanul vostru sua?