Cuprins:
În mod neașteptat, Alianța pentru Unirea Românilor, o formațiune de extremă dreapta, a obținut 18,2% din voturi, aproape dublându-și rezultatul față de scrutinul precedent. Uniunea Salvați România (USR) a înregistrat 12,2%, în timp ce Partidul Național Liberal, partenerul junior de coaliție, a obținut 14,3%.
Ascensiunea extremei-drepte
Deși extrema-dreaptă pune sub semnul întrebării orientarea pro-occidentală a țării, rezultatele preliminare sugerează că o coaliție condusă de PSD ar putea avea suficiente locuri în Parlament pentru a forma guvernul. Rezultatul final oficial nu a fost încă anunțat.
Aceste alegeri parlamentare fac parte dintr-o serie de trei scrutine consecutive pentru Parlament și președinție. În primul tur al alegerilor prezidențiale din 24 noiembrie, candidatul independent de extremă dreapta Calin Georgescu a obținut un rezultat surprinzător.
Conform Frankfurter Allgemeine Zeitung, ascensiunea partidelor ultranaționaliste și de extremă-dreapta, unele cu simpatii pro-ruse, ar putea submina sprijinul României pentru Ucraina. Observatorii sunt îngrijorați de potențialul impact asupra politicii externe a țării.
Turul doi al alegerilor prezidențiale
Georgescu va concura în turul doi, programat pe 8 decembrie, împotriva liderului opoziției, Elena Lasconi.
În România, țară membră UE și NATO cu aproximativ 19 milioane de locuitori, președintele determină politica externă și de apărare, care până acum a fost caracterizată de o orientare pro-occidentală.
Rezultatele finale și implicațiile lor pentru viitorul politic al României rămân să fie văzute, într-un context marcat de creșterea influenței extremei drepte și de potențiale schimbări în orientarea externă a țării.
Rezultatele finale ale primului tur al alegerilor prezidențiale rămân incerte. Curtea Constituțională a ordonat o renumărare a voturilor, iar rezultatele așteptate duminică seara nu au fost publicate. Curtea Constituțională va delibera din nou asupra unei posibile anulări a alegerilor prezidențiale.
Evoluțiile politice din România reprezintă o schimbare semnificativă în peisajul politic al țării, cu implicații potențiale majore pentru direcția viitoare a națiunii.
Trimite celor dragi mesaje de Anul Nou 2025, iar pentru cei sărbătoriți pe 1 ianuarie, vezi urări de Sfântul Vasile 2025!