ANSVSA precizează că au fost emise două ordonanţe de suspendare a activităţii şi o ordonanţă de interzicere a activităţii, fiind reţinută oficial o cantitate de peste 20,6 de tone de lămâi şi ceapă, care a fost dirijată pentru neutralizare la o unitate autorizată, notează Agerpres.
Potrivit sursei citate, în timpul controalelor s-au prelevat probe din morcovi, ardei gras, ardei kapia, roşii ciorchine, dovlecei, banane, piersici, lămâi, salată iceberg, roşii pentru determinarea prezenţei sau a depăşirii limitelor admise pentru reziduurile de pesticide. Probele prelevate vor fi analizate în laboratoarele sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor din Bucureşti şi Constanţa.
De asemenea, a fost verificată şi procedura de rechemare a produselor de la beneficiari, în situaţiile în care există produse neconforme.
Principalele deficienţele constatate
- igiena necorespunzătoare a spaţiilor de depozitare şi ambalare;
- depozitarea necorespunzătoare (paleţi cu produse alterate lângă cei cu produse corespunzătoare);
- legume şi fructe alterate şi ambalaje deteriorate prezente în spaţiul de depozitare;
- trasabilitatea şi etichetarea necorespunzătoare a legumelor şi fructelor;
- lipsa programului de autocontrol la produsele de origine non-animală;
- non-existenţa procedurii de rechemare a produselor neconforme; absenţa fişelor care atestă sănătatea personalului.
Potrivit ANSVSA, au participat 12 echipe de control formate din inspectori din Direcţiile Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor din Bucureşti, Constanţa, Ialomiţa şi Ilfov.
„Acest tip de acţiuni realizate împreună cu alte instituţii ale statului vor continua în direcţia unei protecţii cât mai eficiente a sănătăţii publice”, precizează ANSVSA.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro