Venirea pe lume a unui copil este una dintre cele mai minunate experiente din viata. Totusi, uneori aceste momente de bucurie sunt umbrite de tristete, de ceea ce medicii numesc depresie post-partum. Este esential ca o proaspata mamica sa recunoasca simptomele acestei tulburari si sa stie sa ia masuri inca din faza incipienta.
În primele zile de la nastere pot aparea niste sentimente de melancolie si tristete care nu pot fi explicate si care pot atinge punctul maxim cand copilul are intre trei si cinci zile. Mamele se simt nelinistite si iritate, starile lor de spirit trec de la bucurie mare la o tristete adanca, ce provoaca lacrimi in perioade foarte scurte de timp, chiar si de ordinul minutelor. Din fericire, aceste stari de melancolie dispar de obicei cand copilul are in jur de 10 zile.
Depresia postnatala, numita de medici depresie post-partum, nu este totusi doar o stare de melancolie prin care trece proaspata mama, desi in majoritatea cazurilor asa este tratata. Spre deosebire de melancolia postnatala, depresia apare cam la sase saptamani dupa nasterea copilului, cateodata chiar la cateva luni dupa venirea lui pe lume. Simptomele dureaza mai mult si sunt foarte grave.
Tatii de obicei nu-si dau seama ca este vorba de o depresie post-partum, pentru ca nu este surprinzator ca o proaspata mama sa fie obosita, sa aiba tulburari de somn si sa nu fie interesata de o relatie romantica. Totusi, acestea pot fi chiar simptomele acestei depresii post-partum.
Depresia postnatala necesita tratament medical si cu cat este mai repede tratata, cu atat e mai bine pentru mama, copil si restul familiei.
Nimeni nu stie cu precizie din ce cauza apar depresiile post-partum. Cercetatorii au descoperit ca una din sase femei sufera din cauza acestei tulburari. Desi schimbarile hormonale explica partial aparitia melancoliei de dupa nastere, nu s-a stabilit daca hormonii joaca sau nu vreun rol in aparitia depresiei postnatale. Stresul si oboseala pot contribui la aparitia acestei afectiuni, dar nu constituie singurii factori declansatori.
Unii factori care contribuie la cresterea riscului de aparitie a depresiei post-partum sunt: o depresie de alt tip din trecut, o experienta neplacuta recenta prin care a trecut mama (precum doliul) sau o experienta neplacuta legata de nastere, un avort spontan sau pierderea altui copil. La acestea se adauga lipsa de sprijin din partea familiei.
Printre simptomele ce anunta depresia post-partum se numara: o stare de spirit proasta, dificultati in a ingriji copilul si propria persoana (sau lipsa de interes fata de copil si propria persoana), plans, dificultati de concentrare, iritabilitate, tulburari de somn si de alimentatie, atacuri de panica, neliniste, stari de melancolie, aparitia sentimentului de vina si de insuficienta.
Cel mai important pas in depasirea depresiei postnatale este recunoasterea simptomelor si a faptului ca aceasta poate afecta mama si pe partenerul acesteia. Al doilea ar fi ca aceasta sa ceara ajutor profesional, fara a se simti jenata sau vinovata.
Este vital ca persoana care sufera de depresie postnatala sa fie sprijinita, si nu invinuita. Nu este vina persoanei respective ca este deprimata.
Multe femei cred ca au nevoie doar de o pauza sau de putin ajutor din cand in cand, pentru ca simptomele sa dispara si sa se simta mai bine din punct de vedere psihic. Perioadele cat se poate de lungi de odihna si sprijinul din partea familiei si prietenilor pot fi utile in prevenirea aparitiei depresiei postnatale. Prin urmare, atunci cand bunicii se ofera sa ajute este mai bine ca sprijinul lor sa fie acceptat.
Tratamentul depresiei post-partum necesita consiliere psihologica, medicatie antidepresiva sau combinarea celor doua.
Si barbatii pot avea aceeasi problema
Barbatii pot prezenta aceleasi simptome manifestate de femei dupa ce devin parinti: oboseala, iritabilitate, schimbari bruste in starea de spirit, sentimentul ca totul se darama in jurul lor. Cercetatorii au stabilit ca un barbat din zece sufera din cauza acestei tulburari dupa ce-si da seama ca viata lui nu va mai fi aceeasi.
Trucuri pentru prevenirea acestei tulburari
– Împartiti responsabilitatea ingrijirii copilului cu partenerul sau cu alti membri ai familiei, pentru a avea parte de pauze pentru relaxare.
– Petreceti cel putin cinci minute in afara casei
– Faceti exercitii fizice usoare
– Daca familia sau prietenii se ofera sa va ajute, nu-i refuzati
– Fiti atente la eventuala aparitie a simptomelor post-natale si nu va temeti sa cereti imediat ajutorul unui profesionist.