Zilele se scurteaza, lumina soarelui se reduce, timpul este mohorat. Sosirea iernii este adesea cauza starilor de melancolie, dar poate provoca si aparitia unei afectiuni mai grave: depresia sezoniera.

Depresia sezoniera, a carei forma mai frecventa este depresia hibernala, este estimata a atinge 3% – 5% din populatia mondiala. Dar un mare numar de cazuri nu sunt diagnosticate. “Este vorba de o maladie care afecteaza functionarea individului din punct de vedere social si profesional”, a explicat profesorul Claude Gronfier, specialist in ritmuri biologice la departamentul de cronobiologie al Unité Inserm 371 de la Bron, in apropiere de Lyon.

“Antidepresivele functioneaza, dar tratamentul cel mai eficace la ora actuala este fototerapia”, afirma Claude Gronfier.

Lumina ne regleaza ceasul biologic

Daca depresia sezoniera comporta inca numeroase necunoscute, una din ipoteze este ca aceasta boala apare pentru ca lumina zilei se diminueaza, afectand ceasul biologic.Lumina ne regleaza
ceasul biologic

Ceasul biologic este o mica structura localizata in creier, care imprima ritm organismului. Acesta regleaza mai ales secretia de melatonina, “hormonul noptii”, si ciclul veghe – somn. “Prin intermediul ciclului lumina – intuneric ne mentinem in sincronie cu ziua de 24 de ore”, a explicat Claude Gronfier. “Intensitatea luminii naturale si cea a luminii artificiale sunt incomparabile: la exterior, la amiaza, lumina poate atinge intensitatea de 100.000 lucsi, in timp ce lumina dintr-o incapere se situeaza intre 150 si 200 de lucsi. Motivul pentru care utilizam fototerapia in tratarea tulburarilor cronobiologice si a depresiei sezoniere este acela ca ceasul biologic este reglat de lumina. Am putea considera lumina drept un medicament”, a mai explicat Gronfier. Tratamentul prin lumina trebuie urmat strict.

“Recomandarile internationale sunt expunerea cotidiana timp de 30 de minute la o lumina cu intensitate de 10.000 de lucsi timp de cel putin 15 zile”, a indicat profesorul. Expunerea trebuie sa se faca la trezire, in fiecare zi, la aceeasi ora, in functie de cronotipul pacientului.

Pentru a fi eficace, intensitatea luminoasa trebuie sa fie potrivita. Insa lumina nu este lipsita de pericol: poate avea efecte negative asupra retinei sau asupra pielii. Acest tratament trebuie, prin urmare, facut sub supravegherea medicului.

Simptomele acestui tip de depresie

Vorbim de depresia sezoniera in prezenta a trei criterii clinice: episod depresiv major, repetarea acestui episod toamna sau iarna (cel putin doua ierni consecutive), cu remisie primavara sau vara, si lipsa oricaror altor tulburari psihiatrice.

Aceasta maladie prezinta simptomele depresiei (tulburari de stare psihica, de somn, pierderea energiei), cu doua caracteristici: hipersomnie (somnolenta exagerata) si hiperfagie (pofta mare de mancare) cu un mare apetit pentru dulciuri.

 
 

Urmărește-ne pe Google News