Iată câteva sfaturi de care trebuie să ţii cont atunci când economiseşti

–  Nu te lăsa vrăjit de reclamele la “cea mai mare dobândă”! Ţine cont de costurile asociate constituirii unui depozit atunci când alegi produsul de economisire: deschidere/închidere cont curent, depunere/retragere numerar, administrare cont curent.
– Ia în calcul faptul că statul impozitează dobânda cu 16%.
– Foarte important este comisionul de retragere numerar. În multe cazuri băncile oferă zero comision de retragere numerar, dacă acest lucru este făcut exact în ziua în care s-a împlinit termenul ales de client. Dacă vom retrage a doua zi, de exemplu, vom plăti un comision pentru întreaga sumă retrasă, situat, în medie, undeva la 0,5%.
– E cel mai bine să ne îndatorăm în moneda în care obţinem venituri.
– Mare atenţie: beneficiul dobânzii în lei poate fi atenuat de inflaţie, iar cel în euro ne costă mai mult şi are o dobândă mult mai mică!

Ce spun specialiştii

Liviu Voinea: «Băncile puternice ne “taxează” cu o primă de risc»
Liviu Voinea, preşedintele Grupului de Economie Aplicată: “Băncile puternice din România ne «taxează» cu o primă de risc, pe ideea că banii tăi sunt mai în siguranţă la ei. Tocmai de aceea, există unele anomalii, de genul cărora la un depozit comisioanele sunt atât de mari, încât rişti să retragi mai puţin decât ai depus! Aşa se explică şi divorţul dintre sectorul bancar din ţara noastră şi restul economiei. În plus, mai pierdem şi pentru că statul a reintrodus impozitarea dobânzilor, în condiţiile în care avem nevoie, mai mult ca oricând, de o economisire internă”.
Ilie Şerbănescu: «Băncile sunt nişte cămătari»
Ilie Şerbănescu, analist economic: “Dacă efectuezi operaţiuni de retragere, poţi ajunge să ai în cont mai puţini bani decât suma depusă. Iar acest lucru se întâmplă pentru că băncile sunt nişte cămătari. Ca să fii sigur că eşti pe câştig, trebuie să faci depozit la termen şi să nu te atingi de bani atunci când îţi vine. În această din urmă situaţie, banca îţi ia bani doar pentru administrare. În cazul conturilor curente, dobânda e mică, iar comisioanele, mari ”.

Ce spun cititorii: «Îmi depun banii pe un card»


 

 
 

Urmărește-ne pe Google News