„Ceea ce vedeți pe corpul meu este din cauza Rusiei”, a declarat Levan Habeișvili, care s-a prezentat miercuri în Parlamentul georgian cu nasul bandajat și ochiul drept tumefiat.
Deputatul georgian ar fi devenit o victimă a brutalității forțelor de ordine, care au intervenit violent începând de marți seara pentru a reprima o manifestație ce denunță așa-numita lege împotriva „agenților străini”, considerată de opoziție ca fiind de inspirație rusească și anti-UE.
— Levan Khabeishvili (@LKhabeishvili) April 30, 2024
Violențele s-au repetat miercuri seara, în ziua în care Parlamentul de la Tbilisi, dominat de partidul Visul Georgian, condus din umbră de un oligarh cu afaceri în Rusia, a adoptat în a doua lectură – cu 83 de voturi pentru şi 23 împotrivă – controversatul proiect de lege.
Mii de georgieni protestează pașnic de la reintroducerea acestui proiect de lege spre examinare în Parlament, la 9 aprilie. Denunțând această inițiativă a Visului Georgian, manifestanții flutură steagul Georgiei alături de cel al UE pentru a apăra valorile democratice și viitorul european al fostei republici sovietice din Caucazul de Sud.
Dar evenimentele au luat o turnură violentă începând de marți seara, când poliția a intervenit cu gaze lacrimogene, tunuri cu apă și, potrivit unor relatări, chiar și cu gloanțe de cauciuc. În total, 63 de persoane au fost arestate marți seara.
Ministerul georgian de Interne susține că polițiștii au recurs la forță „în mod legitim”, deoarece manifestanții au „devenit violenți”.
Activistul pentru apărarea drepturilor omului Levan Ioseliani a cerut deschiderea unei anchete cu privire la utilizarea „disproporționată a forței” împotriva protestatarilor și a jurnaliştilor.
Președinta Georgiei, Salome Zourabișvili, a condamnat la rândul ei „reprimarea întrunirii pașnice” și „folosirea disproporționată a forței”.
Ursula von der Leyen îndeamnă Georgia să mențină cursul spre UE
De la Bruxelles, șeful diplomației europene, Josep Borrell, a „condamnat ferm violența” poliției georgiene și le-a cerut autorităților „să garanteze dreptul la întrunire pașnică”.
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat miercuri că urmărește cu „profundă îngrijorare” manifestațiile din Georgia și a cerut conducerii de la Tbilisi „să mențină cursul” către UE. În decembrie, UE a acordat Georgiei statutul de stat candidat la aderare.
Cu toate acesta, partidul Visul Georgian vrea să adopte definitiv proiectul de lege privind „agenții străini” până la jumătatea lunii mai. Textul mai trebuie să fie adoptat în a treia lectură, dar este puțin probabil să treacă de vetoul anunțat deja de Salome Zurabişvili, aflată în conflict cu partidul de guvernământ. Totuși, Visul Georgian are suficiente voturi pentru a trece peste vetoul prezidenţial.
Acest proiect de lege este inspirat dintr-o legislație folosită de Kremlin pentru a reprima vocile disidente. Dacă textul va fi adoptat, atunci orice ONG sau organizaţie media care primeşte mai mult de 20% din finanţare din străinătate ar trebui să se înregistreze ca „organizaţie ce urmăreşte interesele unei puteri străine”. Guvernul georgian în funcție susține că această măsură este menită să oblige organizațiile să demonstreze o mai mare „transparență” în privința finanțării. O primă versiune a proiectului de lege a fost abandonată anul trecut pe fondul unor proteste de amploare.