Opoziţia a anunţat deja că vrea să abroge prevederile legii recursului compensatoriu. USR a depus deja un proiect de lege, în acest sens, iar PNL se gândeşte să limiteze accesul la liberrarea condionată în funcţie de tipul de infracţiune comisă.
PSD spune, în schimb, că infracţiunile comise din nou de cei eliberaţi nu reprezintă un efect al legii recursului compensatoriu.
Am întrebat-o pe Oana Florea, deputat PSD, cum vede efectul negativ al legii şi ce soluţii ar putea da Parlamentului.
Aceasta ne-a declarat că măsura recursului compensatoriu a a pornit de la o idee a fostului ministru Raluca Prună, care se inspirase din modelul Italiei. „Pentru că exista o supraaglomerare în penitenciare, se considera că există tratamente inumane şi degradante, cum ar fi doi într-un pat, closete murdare, iar aceşti oameni ieşeau cu câteva luni mai devreme din penitenciar. Astea sunt efectele legii. Ce garanţie am eu că, dacă aceşti oameni mai rămâneau câteva luni în penitenciar, nu ar fi comis fix aceleaşi infrcţiuni ca azi?, a spus Oana Florea.
Potrivit deputatei, „problema nu este această lege şi faptul că ies oamenii câteva luni în minus din penitenciar”.
„Nu, problema este o mentalitate învechită, bagată pe ideea de represine, de pedeapsă. Ea vine din sistemul penitenciar rusesc şi nu mai este de actualitate. Este foarte mult de muncă, dar trebuie schimbată întreaga politică penală”, consideră Oana Florea, ea arătând că este nevoie să se bazeze pe reeducare, prevenţie şi măsuri post-condamnare.
Deputatul PSD a mai arătat că „noi, ca stat, considerăm că o dată ce au fost închişi, aceşti condamnaţi se cuminţesc de la sine şi ies de acolo ca nişte flori”.
„Faptul că recidiva este la acest nivel este vina noastră a întregii societăţi, pentru că pedeapsa cu moartea nu există în România aşa că aceştia vor ieşi din penitenciar, mai devreme sau mai târiu. Cum ies printre noi este în primul rând problema noastră. Trebuie încurajată munca, să înveţe o meserie, să îşi complezete studiile şi să înveţe care sunt valorile ocrotite. Este greu să explici societăţii de ce cheltuieşti banii cu condamnaţii şi nu cu azilele de bătrâni. Noi nu oferim o viaţă mai bună deţinuilor ci ocrotim viaţa românilor, pentru a nu mai exista aceste infracţiuni”, a mai spus Florea.