În moțiune, Park Geun-Hye este acuzată de încălcarea Constituției și de delicte penale, de la eșecul de a proteja poporul de corupție la abuz de putere. Moțiunea urmează să fie supusă vineri votului Adunării Naționale.
Dacă moțiunea va fi adoptată, va mai avea totuși nevoie de validarea Curții Constituționale. În cazul validării, Park Geun-Hye ar urma să devină primul șef de stat sud-coreean ales democratic care nu își termină mandatul de cinci ani.
Park Geun-Hye a spus că ar accepta o destituire parlamentară. Însă ea a adăugat că va rămâne în funcție pe parcursul examinării moțiunii de către Curtea Constituțională, o procedură care ar putea dura luni de zile.
”Voi lăsa parlamentarilor puterea de a decide orice cu privire la viitorul meu, inclusiv scurtarea mandatul meu prezidenţial” a declarat preşedinta într-un discurs televizat.
Opoziția sud-coreeană a respinsă însă această cerere și a susținut că președinta încearcă să evite punerea ei sub acuzare şi demiterea printr-o procedură parlamentară, transmite Reuters. Parlamentarii din opoziţie au precizat că îşi vor continua planurile de a o pune sub acuzare pe Park Geun-hye.
Drumul spre procedura de destituire a fost unul tumultos. Depunerea moțiunii se explică în bună parte prin manifestațiile ample, în care milioane de persoane au ieșit în stradă pentru a cere președintei să demisioneze, iar partidelor politice — să o destituie în cazul unui refuz.
Săptămâna trecută, moțiunea avea sprijinul a 171 de deputați independenței și ai opoziției, dintr-un total de 300. Prin urmare, îi lipseau sprijinul a 29 de membri ai Saenuri.
Citește și: Protest uriaș în Seul! Sute de mii de oameni au cerut demisia președintei | FOTO și VIDEO
Proteste de amploare în Coreea de Sud
Aproape două milioane de sud-coreeni au ieşit în stradă în ultimele săptămâni pentru a cere demisia preşedintei Park Geun-hye, acuzată că a permis manipularea ei de către prietena apropiată Choi Soon-sil, fiica liderului unui cult pseudo-creştin din Coreea de Sud.
Park Geun-Hye este implicată într-un uriaş scandal de corupţie legat de prietena ei apropiată Choi Soon-Sil, care este în arest pentru acuzaţii de fraudă şi abuz de putere.
Procurorii sud-coreeni încearcă să determine dacă Choi Soon-Sil s-a folosit de relaţia personală cu preşedintele statului asiatic pentru a forţa marile companii să doneze sume importante pentru organizaţia ei caritabilă, printre care se numără donaţii primite de la Samsung.
Ulterior, Choi a utilizat sume de bani primite prin donaţii pentru activităţi personale, inclusiv pentru a plăti cursurile de călărie ale fiicei sale. Totodată, Choi este acuzată că ar fi intervenit în deciziile guvernamentale