Proiectul de ordonanţă de urgenţă prevede ca învăţământul dual să fie o alternativă a formării profesionale pentru absolvenţii de gimnaziu, iar contractul pe care elevul îl încheie cu operatorul este un contract de pregătire practică, fără atragerea unor costuri suplimentare de tipul contribuţiilor şi taxelor pe salarii pentru companii.

Învăţământul dual combină învăţarea la locul de muncă într-o companie cu educaţia şi formarea profesională într-o unitate de învăţământ, cu scopul de a obţine o calificare profesională, concomitent cu oferirea posibilităţii continuării studiilor.

Potrivit proiectului, companiile, în baza unui contract de parteneriat încheiat cu şcoala şi primăria pe raza căreia se află unitatea de învăţământ, având şi reprezentanţi în consiliile de administraţie ale şcolilor, pot realiza cheltuieli pentru pregătirea elevilor, cum ar fi achiziţia de echipamente, utilaje sau spaţii de învăţământ, precum şi în burse, transport, masă, cazare pe parcursul pregătirii practice la operatorul economic.

Ce prevede proiectul privind învățământul dual

Proiectul legislativ introduce:

  • burse de sprijin pentru elevii care aleg învățământul dual.
  • decontarea cheltuielilor de transport dar și facilități privind cazarea și masa elevilor care învață departe de casă.
  • implicarea agenților economici, prin acreditarea lor și aderarea la această formă de învățământ și acordarea de facilități fiscale pentru aceștia.
  • stabilirea școlilor din România în care învățământul dual poate fi accesat.
  • introducerea posibilității de a beneficia de această formă de școlarizare gratuită până la vȃrsta de 26 de ani. În acest fel, cei care au abandonat școala și/sau nu sunt calificați în niciun domeniu pot să revină și să dea o nouă dimensiune vieții lor profesionale.

Proiectul de lege merge la Senat, for decizional în acest caz.

Urmărește-ne pe Google News