Fostul demnitar le solicitase, anterior, deputaţilor să voteze împotriva cererilor formulate de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) în cazul său, afirmând că acestea se bazează pe „abuzuri” şi „derapaje evidente ale activităţii de urmărire penală”, informează Agerpres.
„Dacă în iulie 2009 chiar eu v-am cerut să permiteţi începerea urmăririi penale faţă de mine în controversatul dosar legat de evenimentele de la 2 mai, de această dată, pe fondul unor derapaje evidente ale activităţii de urmărire penală, vă solicit să ţineţi cont de votul Comisiei juridice de respingere a cererilor Ministerului Public. Imunitatea ministerială e o garanţie şi nu o soluţie de evitare a anchetelor. Cu alte cuvinte, răspunderea politică nu se încadrează în modelul general al răspunderii juridice, ci are o natură specială manifestată prin existenţa unei prezumări a faptei incriminate”, s-a adresat Ridzi deputaţilor.
Fostul ministru şi-a exprimat speranţa că deputaţii vor analiza situaţia în mod serios şi nu vor trece cu vederea „abuzurile procurorilor”.
„Cred că nu vă veţi lăsa influenţaţi de impulsul de a face din Monica Iacob-Ridzi exemplul necesar demonstrării voinţei de luptă împotriva marii corupţii”, le-a spus deputatul PDL colegilor parlamentari.