Klaus Iohannis a cerut Parlamentului, pe 4 noiembrie 2020, reexaminarea legii care prevede înlocuirea noţiunii de „educaţie sexuală” cu cea de „educaţie sanitară” şi introducerea obligativităţii acordului scris al părinţilor pentru ca aceste ore să poată fi predate în şcoli.

Senatul a decis marți, 22 iunie, cu 105 de voturi „pentru” respingerea solicitării de reexaminare a şefului statului, un vot „împotrivă” şi 24 de abţineri.

Legea urma să meargă la Camera Deputaţilor, care este cameră decizională în acest caz – dacă și deputații resping cererea președintelui, acesta va fi obligat să o promulge.

O decizia în acest sens va fi luată însă abia la toamnă, Parlamentarii intrând azi, 1 iulie, în vacanță până la 1 septembrie.

Legea a generat ample dezbateri în Parlament, dar și în societate. Senatorii PSD și AUR au contestat puternic predarea educației sexuale în școli invocând o hipersexualizare a minorilor.

În școlile din România, educația sexuală a devenit conținut obligatoriu în biologia de clasa a VII-a, cu tematică legată de anatomie, sănătate, igienă și contracepție. Această programă, adoptată în 2017, a fost aplicată începând cu anul școlar 2019-2020, potrivit edupedu.ro.

Predarea educaţiei sexuale în şcoli a fost eliminată apoi din lege la propunerea PSD şi PNL pe 3 iunie 2020, când a avut loc votul final în plenul Camerei Deputaţilor – educația sexuală a fost înlocuită atunci cu educația sanitară și a devenit obligatoriu acordul părinților. S-au înregistrat 269 de voturi „pentru”, 3 voturi „împotrivă” şi 35 de abţineri.

Urmărește-ne pe Google News