Senatul stabilise pedeapsa cu închisoare de la 2 la 7 ani pentru uciderea animalelor, cu intenţie, fără drept, dar și pentru practicarea tirului pe animale domestice sau pe animale sălbatice captive, organizarea de lupte între animale sau cu animale, folosirea de animale vii pentru dresajul animalelor sau pentru a le controla agresivitatea, rănirea sau schingiuirea animalelor, intervenţiile chirurgicale destinate modificării aspectului unui animal sau altor scopuri necurative, cum ar fi codomia, cuparea urechilor, secţionarea corzilor vocale, ablaţia ghearelor, colţitul ciocului şi dinţilor.

În Comisia juridică a Camerei Deputaţilor, pedeapsa pentru aceste fapte a fost redusă la 1-3 ani, iar instanţa va putea decide o interdicţie complementară de a mai deţine animale pentru 5-10 ani. Se măresc și sancţiunile pentru nerespectarea condiţiilor de deţinere şi tratament ale animalelor,  de la 1.000- 3.000 lei, la 5.000-30.000 lei.

Iniţiatorii proiectului de lege, depus în iunie 2016, de către 10 parlamentari PSD, PNL și adoptat de Senat în noiembrie 2016, propuneau ca uciderea cu intenţie a unui animal să fie pedepsită cu închisoare, de la 2 la 7 ani. Tot atâţia ani de detenţie ar urma să rişte şi cei care organizează lupte de animale sau le torturează. Aceleași pedepse se vor aplica pentru persoanele care mutilează necuvântătoarele – e vorba, în special, de ce care le taie urechile, cozile sau corzile vocale.

În cazul în care autorul faptelor este chiar proprietarul sau crescătorul animalului, condamnarea putea ajunge până la 10 ani. Cazurile mai puţin grave urmau să fie sancţionate în continuare cu amenzi. Inițiatorii vor ca valoarea acestor amenzi să fie mărită, de la 3.000 de lei, cât este în prezent, la 10.000 de lei.

Urmărește-ne pe Google News