Pana cand ne va obliga Uniunea Europeana sa tranchilizam respectivele animale, Voicu se pregateste de „schimbare” cu ajutorul vrajitoarelor. „Am apelat la Omida, Bratara, Vitrina si Maria de la Ploiesti ca sa hipnotizeze porcii, sa nu sufere”, spune cu umor presedintele de onoare al tiganilor. Primii porci au fost transformati in jamboane, lebar, toba, carnati, produse care au fost deja puse la afumat. Ceilalti doi au ajuns fripturi, jumari si oase pentru ciorba. Familia Voicu a taiat atatea animale pentru ca, spune deputatul, are obiceiul sa imparta nevoiasilor, ca sa aiba si ei bunatati pe masa de Sarbatori.
Chiar daca nu participa la sacrificarea propriu-zisa, de mila, Madalin Voicu sustine ca e specialist la parlitul soriciului. „Domnule, soriciul trebuie parlit numai cu paie, nu trebuie apelat la inovatiile astea precum lampa de gaz sau mai stiu eu ce”, spune parlamentarul.
Colegul sau, Nicoara Cret, are sange rece, fiind si vanator, drept pentru care de cele mai multe ori sarcina de a-l ucide pe bietul porc ii revine lui. „Am doua pusti Geko de vanatoare si totdeauna am impuscat porcul in cap, ca sa-l anesteziez”, povesteste Cret. El nu participa doar la sacrificiu, ci si la prepararea bunatatilor, sustinand ca e mare specialist in ale pregatirii sunculitei si jambonului. „Le prepar alor mei atatea bunatati, ca le „cad plombele” de placere”, se lauda parlamentarul, care a taiat deja doi porci.
PD-istul Vasile Bran, care a demarat „carnagiul” sambata, sustine si el ca porcul trebuie „prajit” numai cu paie, pentru ca asa are carnea un gust bun. Chiar daca fuge atunci cand omul special adus pentru asta sacrifica animalul, deputatul participa apoi la tot „ritualul”. „Stam, cu toata familia, langa foc, ne incalzim cu tuica si apoi facem „pomana porcului”, la care nu mancam paine, ci mamaliga”, povesteste Bran. Ca si colegii lui, el se proclama mare specialist in preparatele traditionale, sustinand ca nimeni nu mai prepara caltabosul si carnatii asa cum o face el.
Valeriu Zgonea povesteste ca la el in familie cei care se „bat” in a face carnatii sunt tatal si socrul sau. „Socru-meu ii face oltenesti, iar tata ardelenesti. E cel mai bine, ca mancam din toate felurile”, spune Zgonea. Familia deputatului prepara porcul dupa „traditie”: neaparat parlit cu paie, iar in jurul focului cei ai casei beau tuica fiarta. La „pomana porcului” se continua cu tuica, iar totul e „asezonat” cu muraturi.