UPDATE ora 14:27: Deputații au votat pentru ridicarea imunității fostului ministru al agriculturii Adrian Chesnoiu. Au fost 251 pentru ridicarea imunității parlamentare și 25 de voturi „contra”, iar două voturi au fost nule.

„A fost adoptată hotărârea privind urmărirea penală a unui deputat”, a anunțat chestorul Alexandra Presură.

Acum Adrian Chesnoiu poate fi urmărit penal. Procurorii anticorupție îl acuză pe fostul ministru al agriculturii de 5 infracțiuni legate de angajări în minister.

UPDATE ora 13:33: A început votul. Potrivit regulamentului Camerei, votul este secret cu bile.

UPDATE ora: 13:26: Ședința a început. Adrian Chesnoiu le-a cerut colegilor săi de la tribuna Parlamentului să voteze pentru ridicarea imunității.

„Sunt un om simplu și așa vreau să rămân ca orice cetățean al acestei țări. Nu o să mă ascund în spatele unei demnități publice. Acesta a fost motivul pentru care v-am rugat și vă rog să votați pentru ridicarea imunității. Și eu voi vota la vedere. Nu sunt adeptul unei justiții televizate. Nu am comis nicio infracțiune de corupție. Sunt nevinovat și asta voi dovedi la final și eliminarea suspiciunilor care planează asupra mea”, a spus Adrian Chesnoiu, care a fost apoi aplaudat de colegii din PSD.


Parlamentul urmează să decidă, marți, în cazul lui Adrian Chesnoiu, dacă va permite procurorilor să-l cerceteze sau îl va proteja de ancheta penală. Luni, Comisia juridică a dat un raport favorabil, cu 18 voturi „pentru” şi 3 „împotrivă”.

Pe 23 iunie, şeful DNA, Crin Bologa, a cerut Camerei Deputaților să ridice imunitatea lui Chesnoiu, acuzat de abuz în serviciu la presupusa trucare a unui concurs.

„Sesizarea are în vedere cercetările pentru săvârşirea, în exercitarea funcţiei de ministru, a infracţiunilor de instigare (sub forma participaţiei improprii) la permiterea accesului unor persoane neautorizate la informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, în scopul obţinerii pentru altul de foloase necuvenite (…) şi de abuz în serviciu (…) dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit (…)”, se precizează în referat.

Potrivit anchetatorilor, la intervenția directă a ministrului, în cazul unuia dintre candidați, membrii comisiei ar fi fost nevoiți să-l promoveze pe acesta în condițiile în care nu obținuse un punctaj corespunzător.

„Nu am săvârșit nicio faptă de natură penală sau de corupție”, a transmis Adrian Chesnoiu, joi, 23 iunie într-un mesaj pe Facebook, după anunțul DNA.

Cum votează PSD

„Le solicit tuturor deputaților din toate partidele vot pentru ridicarea imunității parlamentare, deoarece eu consider că suntem cu toții egali în fața legii și vreau să am posibilitatea de a elimina orice potențială suspiciune!”, a fost mesajul lui Chesnoiu pentru parlamentari.

Inclusiv Marcel Ciolacu, șeful PSD, a anunțat luni că parlamentarii PSD vor vota pentru ridicarea imunităţii în cazul lui Adrian Chesnoiu.

„Categoric (vor vota pentru ridicarea imunităţii – n.r.). E o decizie luată, mai ales că Adrian Chesnoiu ne-a rugat să facem acest lucru, indiferent de poziţia Comisiei juridice”, a transmis Ciolacu într-o declarație de presă.

Și Radu Oprea, purtătorul de cuvânt al PSD, a declarat săptămâna trecută într-o emisiune la Digi24 că PSD va vota pentru ridicarea imunității.

„Bănuiesc că da, o să votăm pentru ridicarea imunității. Nu cred că există un dubiu în zona asta”, a spus acesta.

Și USR a anunțat săptămâna trecută că va vota pentru ridicarea imunității lui Adrian Chesnoiu.

Ministrul și-a dat demisia din funcția de ministru al agriculturii, iar interimatul este asigurat de Sorin Grindeanu, ministru al transporturilor.

 
 

Urmărește-ne pe Google News