„Trebuie separate apele, adică judecătorii de procurori. În alte țări, procurorii sunt doar înalt funcționari publici, numai judecătorii fac justiția. (…) Propunerile noastre trebuie să oprească abuzurile din justiție. După implementarea Directivei, am putea să ne aplecăm, din februarie, serios, și asupra Codului penal”, a spus deputatul Cătălin Rădulescu, într-un interviu pentru Libertatea.ro.
”Rolul Parlamentului nu este să facă legi pentru domnul Dragnea și domnul Tăriceanu, sau pentru oricare dintre noi, ci să regleze și să facă în așa fel încât în această țară să nu mai fie abuzuri. Pentru asta trebuie să avem legi clare și definiții clare”, a precizat el.
Cătălin Rădulescu afirmă că cei care critică legile justiției, trebuie să știe faptul că 60% din amendamentele admise sunt ale CSM-ului. ”Procurorii pot să fie supărați”, a mai spus Rădulescu.
El a menționat că singurii care trebuie să fie magistrați trebuie să fie judecătorii, care sunt inamovibili și independenți. ”Nu există o independență a procurorilor, așa cum își doreau ei, ei sunt clar sub jurisdicția Ministerului Justiției”, a spus Rădulescu.
Ce spune despre forma finală a Legii 303 privind răspunderea magistraților: Inspecția Judiciară a fost eliminată, în privința procedurii prin care statul se îndreaptă împotriva magistraților care au făcut o eroare judiciară
Deputatul PSD spune că forma finală a legii răspunderii magistraților este ”foarte scurtă și precisă”, și prevede că omul prejudiciat de o decizie în justiție se îndreaptă automat împotriva statului, iar eroarea materială fiind dovedită la Tribunal, statul acum, în ultima variantă, este ”obligat” să se îndrepte împotriva magistratului, pentru această eroare judiciară care va fi dovedită în instanță.
Deputatul PSD a precizat că prin legea modificată la Senat, Inspecția Judiciară este eliminată din această procedură, iar traseul este mult mai scurt.
Potrivit lui Rădulescu, în toți acești ani, statul nu s-a îndreptat asupra magistraților. El afirmă că legea nu este făcută pentru magistrații corecți. ”Legea asta a fost făcută, ca la medici, sau orice fale de cetățean care greșește, ci pentru magistrații care cu rea credință nu respectă cutumele juridice și dreoturile omului”, a explicat acesta.
Procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, a avertizat că modificările pe care majoritatea PSD-ALDE vrea să le aducă legilor justiției vor devasta lupta anticorupție. Într-un interviu acordat ziarului Libertatea, Kovesi a afirmat că propunerile depuse în Parlament vizează dosare în curs și sunt menite să-i protejeze pe cei care comit fapte de corupție. Kovesi susține că România riscă să se întoarcă la perioada de dinainte de 2004, „când deciziile în dosarele penale se luau în sediul de partid”.
Și șeful DIICOT, Daniel Horodniceanu, a atras atenția, într-un interviu pentru Libertatea.ro, că propunerile de modificare a Codurilor Penale ar afecta 1.200 de dosare de trafic de droguri. El a declarat că instituția pe care o conduce nu a fost consultată deloc, precizând că schimbările au fost înaintate de către parlamentari de la toate partidele, nu doar de la cele aflate la putere. Horodniceanu susține că toate textele sunt în favoarea inculpatului și că drepturile victimelor au fost uitate.