De cum soarele se desprinde uşor de Mediterana ce înconjoară insula, câmpurile din zona Macone sunt invadate de mii de români care, după un ritual bine studiat, îşi ocupă locurile între răsadurile de roşii şi vinete. Cu mişcări dibace, oamenii desprind roadele pământului de pe lăstare, le sortează rapid din ochi şi le rânduiesc în lădiţe ce iau drumul depozitelor şi, mai apoi, al pieţelor din toată lumea. Culegătorii, vreo cinci mii la număr, ştiu că, pentru a-şi primi simbria, vreo 20, poate 30 de euro pentru fiecare zi lucrată în genunchi, în sere sau pe câmp, sub soarele blând de iarnă al Siciliei, trebuie să-şi înfrângă principalul duşman: timpul care se scurge nemilos. „Aici nu e timp de glume, de stat la taifas. De cum se ridică soarele pe cer şi până se lasă întunericul, nu ne oprim din lucru. Toţi vrem să facem un ban, de aia ne-am lăsat casele şi familiile. Dacă nu îţi faci norma, nu pupi ăia 20-30 de euro pe care ţi-i promite italianul pentru fiecare zi”, spune Cristina Zaharia, un fel de şef de seră care reuşeşte să bage în buzunar, transpirând serios, cam o mie de eruo pe lună.
Cum bieţii oameni abia dacă au timp să trăiască, cum se spune, iar un drum la Primăria din Victoria, de care aparţin, este un efort pe care îl pot face doar foarte rar, românii l-au invitat, chiar la locul lor de muncă, pe deputatul PDL William Brînză, preşedintele Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării. Prin urmare, democrat-liberalul Brînză, aflat într-o vizită de lucru în Italia, s-a dus să le asculte păsurile românilor chiar pe câmpurile pe care aceştia trudesc şi, ore bune, a ţinut audienţe chiar între răsadurile de roşii şi vinete, pe câmpurile agricole din zona Macone. „M-au asaltat sute de oameni, fiecare cu problema lui. I-am asculat, consilierii mei l-au notat datele de identificare şi necazul care-i supără, iar în funcţie de urgenţe, o să mă ocup de fiecare dintre solicitările care trebuie să fie foarte documentate pentru a-mi oferi posibilitatea clară să le rezolv. M-au rugat, printre altele, să menţin la acelaşi nivel bun colaborarea dintre autorităţile italiene şi române privind repatrierea trupurilor neînsufleţite ale românilor care-şi pierd viaţa aici, în Italia, pentru ca responsabilitatea financiară să nu cadă doar pe umerii familiilor îndoliate”, a declarat deputatul PDL William Brînză, preşedintele Diaspora.
La finalul ineditelor audienţe ţinute în câmp, printre răsaduri, William Brînză i-a felicitat pe români că, din puţinul lor, reuşesc să trimită bani acasă, la copii şi părinţi, şi i-a îndemnat să se implice în acţiunile culturale din 2012, an care în opinia parlamentarului, va consolida relaţia dintre Italia şi România.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro