„Am clarificat această situaţie, care afecta peste un milion de români rezidenţi pe care îi avem în Italia. Răspunsul l-am primit în mod oficial de la guvernul italian, prin vocea ambasadorului Mario Cospito. A fost o muncă de luni de zile, perioadă în care am avut dese întâlniri cu miniştri români, cu politicieni italieni şi cu ambasadorul Italiei la Bucureşti. Îi mulţumesc Excelenţei Sale pentru că a răspuns tuturor solicitărilor pe care i le-am adresat pe acest subiect şi împreună am căutat soluţii pentru clarificarea acestei situaţii. Cu ocazia acestui turneu în Italia, le-am mulţumit personal politicienilor din Italia care m-au sprijinit în acest demers şi împreună am clarificat situaţia românilor rezidenţi în Italia, pentru a nu fi dublu impozitaţi. Am stat de vorbă cu românii mei care mi-au spus că autoriţile italiene au înţeles situaţia. M-am întâlnit cu mii de români şi am ţinut sute de audienţe în parcuri, în pieţe şi pe şantiere!”
Totodată, în cele trei mari zone în care am fost – Alessandria, Torino şi Milano -, unde sunt mari comunităţi de români, am vorbit cu mii de români. Marea dezamăgire a tuturor a fost că, pentru prima oară în 12 ani, nu s-a mai organizat forumul românilor de Pretutindeni, o întânire devenită tradiţională. Pe acest subiect le-am explicat faptul că am solicitat explicaţii conducerii Departamentului Românilor de Pretutindeni exprimându-mi indignarea vizavi de indiferenţa cu care sunt trataţi românii de actualul guvern. Forumul era singurul loc de întâlnire şi dezbatere între românii din străinătate, reprezentanţii Parlamentului şi cei ai Guvernului. Am refuzat să accept această situaţie şi am adresat o interpelare premierului Ponta, prin care am solicitat să repare aceasta eroare, iar tradiţionala întâlnire a Diasporei să fie organizată şi în acest an, ne-a declarat deputatul William Brînză, preşedinntele Diaspora, la finele turneului politic.
Pentru că vizita din Italia a coincis cu Serbările Toamnei, organizat de polician cu sprijinul asociaţiilor de români, deputatul Brînză le-a făcut o surpriză de proporţii conaţionalilor săi. A organizat o serie de seri româneşti ale căror capetete de afiş au fost ţinute de cunoscutul şi îndrăgitul interpret de muzică populară Benone Sinulescu. Pe scenele din sălile arhipline care au găzduit recitalurile au urcat şi fetele de la trupa Etnic. Tandemul nea Beni – Etnic a declanşat megapetreceri în care zeci de români şi-au rupt pingelele în hore şi dansuri populare.
În cadrul unuia dintre spectacole, laureata cbncursului „Gândesc şi scriu româneşte”, organizat în această primăvară de deputatul William Brînză, şi-a primit laurii chiar de la preşedintele diaspora. Diana Tendeleu, în vârstă de 17 ani, câştigătoarea concursului la care au participat copii români din toată lumea, nu a învăţat nici un minut la o şcoală românească, ea fiind plecată din ţară imediat după puţin timp petrecut la grădiniţă. Tânăra s-a arătat deosebit de încântată de organizarea unor astfel de concursuri la care participă copii români mutaţi cu familiile lor în diverse colţuri ale lumii.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro