„Educația sexuală în școli: Voi susține mereu NORMALITATEA!”, își intitulează postarea senatorul PSD, un adept al iilor și al costumelor populare, inclusiv la tribuna camerei superioare.
Călin Gheorghe Matieș face referire la dezbaterile care au avut loc, miercuri, în Comisia de Muncă din Senat pe marginea proiectului de lege pentru completarea Legii nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului, proiect întors în Parlament de președintele Klaus Iohannis.
„Mai pe românește, disputa cu privire la educația sexuală în școli! Din fericire, în comisia de muncă am reușit să respingem cererea lui Iohannis. Omul ăsta chiar vrea ca în școli copiilor să se predea de fragezi practica masturbării (după cum o cere OMS), dar pericolul din spate este altul, mult mai grav. Se vede deja în țări ca și Canada sau SUA: COPIII SĂ FIE GHIDAȚI SPRE HOMOSEXUALITATE! USR lasă impresia uneori că este plătit de ONG-urile LGBT. Altfel nu îmi explic…”, scrie senatorul PSD, care este și președinte al Federației Naționale a Producătorilor de Produse Tradiționale din România.
Acuzații la adresa USR: „Homosexualitatea clamată la rang de doctrină de piticii lui Barna”
Călin Gheorghe Matieș susține că orele de educație sexuală ar insufla „în mod conștient și voit” schimbarea traiectoriei sexuale pentru copii de 6-7 ani.
„USR-ul a sărit de fund în sus (nicio trimitere la homosexualitatea clamată la rang de doctrină de piticii lui Barna) că asta ne cere Europa! ATENȚIE: accept pe oricine în jurul meu și nu voi discrimina pe nimeni după niciun criteriu, fie el și sexual. DAR SĂ ÎI SPUI COPILULUI de 6-7 ani al acestei țări cum să se masturbeze și să îi insufli în mod voit și conștient să își schimbe traiectoria sexuală…NICIODATĂ USR-IȘTILOR!!!”, notează deputatul USR.
„Nu mă credeți, continuă el, uitați-vă la Canada!!! Asta vrem?? EU NU!! USR-ul a vrut ca orele de sexualitate să fie ținute de ONG-uri și să nu facă parte din curricula Ministerului Educației!! Adică să vină oricine și să predea ce o vrea… Iar Ministerul Educației să nu aibă nimic de spus…”. (sublinierile îi aparțin senatorului – n.r.).
USR-ul și Iohannis au vrut astăzi ca elevii să fie obligați să participe la orele de educație sexuală. Adică să elimine acordul părinților!!! INACCEPTABIL!
Călin Gheorghe Matieș, senator PSD:
Ce a mai scris senatorul PSD
- „Nu fac parte nici dintre acei care susțin că sexualitatea este tabu, și copiii să nu vorbească despre ea! Sunt foarte multe boli cu transmitere sexuală, iar o sarcină nedorită la o vârstă fragedă îți schimbă probabil întreaga viață. Trebuie să îi pregătim pe copiii noștri pentru viață, iar educația sexuală are importanța ei clară. Copiii noștri au acces la internet de la vârste mici. Lumea s-a schimbat și nu putem să ne prefacem că nu vedem asta…”
- „Am citit cărți care acum sunt în școlile din Canada sau SUA (mulțumesc prietenilor mei de acolo pentru că mi le-au trimis). NU voi accepta ca poveștile copiilor de 5-6 ani să li se citească povești cu un rege și un rege care alcătuiesc o familie și au și un copil și au trăit fericiți pentru că asta este NOUA NORMALITATE!”
- „Cu orice risc, politic, electoral, uman: nu am nimic cu absolut nimeni și îi accept și chiar am apropiați cu orientări sexuale diferite de a mea! Sub plapuma voastră, faceți ce vreți! Dar nu încercați să mă obligați să transformăm toți copiii acestei țări în ceea ce nu sunt!! Totul sub paravanul orei de educație sexuală.”
Senator USR PLUS: „Toate amendamentele au fost respinse de o majoritate PNL-UDMR + PSD”
Președintele Comisiei pentru Muncă din Senat, senatorul USR PLUS Ștefan Pălărie, a reacționat la rândul său, într-o postare pe facebook, față de rezultatul înregistrat la dezbaterea „problematicului articol 46, alineat 6 – litera i” referitor la acordul părinților pentru educație sexuală realizată la școală și înlocuirea terminologiei educație sexuală cu cea de educație sanitară.
„USR PLUS a propus o serie de amendamente în baza solicitării prezidențiale de reexaminare. Toate au fost respinse de o majoritate PNL-UDMR + PSD. Drept urmare, cererea de reexaminare venită de la Președintele țării, a fost din complezență votată de către colegii din coaliție, pentru a se deschide dezbaterile în comisie, iar apoi, după aproape 3 ore, am ajuns la un vot în care să lăsăm legea neschimbată, în ciuda numeroaselor propuneri de deblocare”.
Președintele Comisiei de Muncă mai spune că „fiecare senator în parte, în discuții private, înțelege perfect nevoia educației sexuale, ba chiar regretă că nu a procedat mai bine cu proprii copii (din motive de educație primită)”.
Doar că atunci când s-a ajuns la vot, au contat alte rațiuni, spune Ștefan Pălărie și exemplifică:
- „temerea de a nu fi depunctat de electorat pentru reforme prea curajoase,
- temerea legată de INCAPACITATEA statului de a implementa orice fel de lucru sensibil – și atunci mai bine nu legiferăm nimic în domeniu (această neîncredere venită chiar din partea parlamentarilor la al doilea mandat, din partea partidelor vechi, este absolut înfiorătoare)
- temerea că agenda organizațională reprezentată în Parlament ar avea de suferit (o alta decât cea a partidului din care fac parte – căci să nu uităm că inițiatorii problematicului amendament fac parte din partide vechi diferite)”.
Vestea rea pentru noi toți este că partea din România care își dorește reforme instituționale robuste va trebui să (mai) aibă răbdare, nu doar cu „țara din jurul nostru”, dar și cu politicienii trecutului care votează în funcție de TEAMA cea mai mare. Cuvintele Încredere, Curaj, Reformă nu fac parte din vocabularul lor.
Ștefan Pălărie, senator USR PLUS:
Senatul este prima cameră sesizată. După votul din comisii se va merge în plen, apoi legea va fi trimisă la Camera Deputaților.
Traseul legislativ
Camera Deputaților a adoptat, pe 3 iunie, proiectul prin care sintagma „educație sexuală” din lege, este înlocuit cu „educație sanitară”. Derularea acestor programe urma să se facă doar cu acordul scris al părinților, conform legii votate.
Președintele Klaus Iohannis a retrimis legea spre reexaminare în Parlament, în noiembrie anul trecut. Inițial, șeful statului a sesizat Curtea Constituțională, care a decis însă că actul normativ e constituțional.
„Practic, reglementate în acest mod, programele de educație pentru sănătate sunt evidențiate doar prin educația sanitară, componenta de educație pentru sănătate sexuală fiind, astfel, eliminată sau simplificată la transmiterea în mod exclusiv de informații cu privire la igiena personală. Ideea de educație sanitară este una desuetă, ce nu mai corespunde conceptului actual privind sănătatea publică. Educația sanitară, fiind un termen utilizat înainte de anul 1990, cuprindea doar activități de asigurare a igienei”, se arată în cererea de reexaminare formulată de președinte.
Iohannis critică totodată obligativitatea existenței acordului din partea părinților, care are ca efect restrângerea accesului copiilor la o educație adecvată. El arată că această limitare nu se aplică și în cazul altor tipuri de programe.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro