Într-o discuție difuzată live pe pagina sa de Facebook, vineri seară, politicianul menționează un proiect „pe care l-a făcut cineva” referitor la persoanele care suferă de depresie. El spune că pe vremea sa „tratai depresia cu bătaia”.

(…) Era un proiect pe care l-a făcut cineva… Că domnule, dacă ești depresiv, trebuie să vină Primăria să-ți dea niște bani ca să nu mai fii depresiv. N-ai luat destulă bătaie când erai mic! Știți că pe vremea noastră tratai depresia cu bătaia. Acuma, gata, toți sunt depresivi, și tinerii sunt depresivi. Ia să vină Primăria să-mi dea niște bani că sunt depresiv acuma…”, a declarat Ovidiu Cupșa.

După ce a fost liberal timp de mai bine de 30 de ani, Ovidiu Cupșa a intrat în AUR, partid din partea căruia va candida la alegerile locale din 9 iunie pentru Primăria municipiului Constanța.

Ce arată studiile legate de sănătatea mentală a tinerilor români

Declarațiile făcute de el vin în contextul în care numărul de cazuri de depresie și anxietate a crescut, în România. De altfel, în luna februarie 2024, Institul Național de Sănătate Publică a atras atenția, printr-o campanie numită „Nu lăsa depresia să-ți controleze viața! Sănătatea ta mintală contează!” și lansată în luna februarie, asupra situației.

„Potrivit unui raport al UNICEF, aproape 33% dintre adolescenții români cu vârste cuprinse între 11 și 15 ani au raportat o dispoziție tristă de mai multe ori într-o săptămână, comparativ cu 13% în medie, în cele 45 de țări incluse într-un studiu al Organizației Mondiale a Sănătății”, atrage atenția INSP, în comunicat.

Într-un alt studiu invocat, realizat în România, în anul 2020, „cu 10.114 adolescenți din toate județele țării (vârsta medie 17 ani), 48,9% dintre tineri au avut cel puțin o dată gânduri de suicid, 27,1% erau triști tot timpul și nu puteau scăpa de tristețe, 21,5% au avut perioade în care s-au simțit depresivi în ultimele șase luni”.

Într-un alt studiu comparativ se sublinia faptul că rata suicidului în România la adolescenții sub 15 ani este mai mare decât media europeană, potrivit Institutului Național de Statistică.

O altă problemă a României: violența domestică

Un alt capitol la care România are de lucrat este cel al violenței domestice.

Potrivit unui studiu realizat în 2021 de organizația Salvați Copiii România, „46% dintre copii au afirmat că părinții lor recurg la pedeapsa corporală”. „Unu
din 10 copii mărturisește că este victimă a acestei forme de violență des sau foarte des, cu o incidență mai mare în cazul copiilor din mediul rural”, mai scrie în raport.

Mai mult decât atât, răspunsurile copiilor indică persistența unor forme severe de violență din partea adulților din familie, cum ar fi: obligarea de a sta în genunchi (5%), arsurile intenționate (1%) sau pedepsele fizice care necesită spitalizare (1%).

 
 

Urmărește-ne pe Google News